Hoe herken je dat je partner liegt?

In een relatie kan je liegen over van alles en nog wat. Maar hoe groot of klein ook, leugens horen niet thuis in een relatie. De signalen die leugens of bedrog verraden zijn onder andere onbewust lichamelijke tekenen van sociale stress vertonen. Bijvoorbeeld een nepglimlach, een hoog stemgeluid, verwijde pupillen, weinig met de ogen knipperen, onrustige voetbewegingen of willekeurige aanrakingen van het gezicht. Zo kan je het liegen van een persoon in een relatie herkennen.

Waarom liegen of bedriegen mensen in een relatie?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de ander liegt. Misschien wil de ander jou niet kwetsen, een fout verbloemen, de waarheid verbergen of liegt iemand simpelweg uit angst voor de reactie van de ander. Het kan ook zo zijn dat de ander zich schaamt voor het eigen gedrag of het heeft te maken met een negatief zelfbeeld.

liegt mijn partner wel of niet

Voor sommige mensen is keihard liegen een tweede natuur. Als dat samenhangt met een hechtingsstoornis dan kun je dat dus niet makkelijk veranderen. Hoeveel afspraken je ook maakt.

Hoe ga je om net een leugenachtige partner?

Het hoeft natuurlijk niet altijd de ander zijn die liegt. Jij kan misschien wel even hard liegen als je partner. Als je zelf doorhebt dat je aan het liegen bent, moet je erachter zien te komen waarom je de waarheid verdraait tegenover je partner. Het is natuurlijk makkelijker om met je vinger naar de ander te wijzen, maar probeer zo eerlijk mogelijk naar jouw eigen aandeel te kijken. Als je partner niet weet dat jij leugens of bedrog achterhoudt, dan kan het héél moeilijk zijn om ineens open kaart te spelen naar de ander. Het kan zijn dat je je zo in de leugens hebt gewerkt dat je er onmogelijk meer uitkomt. Maar onthoud dat de waarheid altijd boven water komt. Als je het zelf aankaart, is het een stuk minder pijnlijk dan als hij of zij er later zelf achter komt.

Merk je of heb je het gevoel dat je partner liegt? Vraag je dan eerst af in hoeverre er inderdaad sprake is van leugens of bedrog. Als je je het niet verbeeldt, is het beste wat je kan doen de ander aanspreken op de leugen. Vraag hoe het zit. Je wil voor de volgende keer voorkomen dat je partner niet weer gaat liegen, dus bespreek goed waarom de leugen plaatsvond. Door naar het probleem te kijken, kunnen jullie de basis van de relatie versterken. Zo komt er meer ruimte om met elkaar te praten waardoor er minder ruimte ontstaat voor liegen en bedriegen.