Lewis Hamilton wil met naamsverandering zijn moeder eren

Voor de zevenvoudig wereldkampioen is de verandering een statement. Het zou eigenlijk de norm moeten zijn; dat zodra een paar trouwt, het kind de achternaam van beide ouders krijgt. Ook zou de vrouw haar achternaam gemakkelijker moeten kunnen houden: “Ik snap niet volledig wat het hele idee is als mensen trouwen en de vrouw haar achternaam verliest. Ik wil dat mijn moeders achternaam voortleeft met de mijne”, meldt Lewis Hamilton tegen de pers in Bahrein over de naamsverandering.

 

De F1-coureur leefde tot zijn twaalfde bij zijn moeder, daarna verhuisde hij naar zijn vader. Hamilton stelt dat de naamverandering een manier is om iets terug te doen. De Mercedes-coureur, die alweer aan zijn zestiende F1-seizoen toe is, vervolgt: “Ik ben heel trots om mijn familienaam. Die van mijn moeder is Larbalestier en dat ga ik in mijn naam toevoegen.”

Hij was samen met zijn moeder aanwezig toen hij geridderd werd

Of de nieuwe achternaam van Hamilton ‘Hamilton-Larbalestier’ wordt, of ‘Larbalestier-Hamilton’ – dat is nog niet duidelijk. Ook niet of zijn bekende ‘HAM’ initialen al dit jaar zullen verdwijnen uit de Formule 1. Zo een afkorting moet in elk geval uniek zijn logischerwijs, zodat er geen verwarring ontstaat.

Een voorbeeld van een kleine aanpassing in de initialen is Max Verstappen. Toen de Nederlander zijn carrière startte bij het team dat destijds Scuderia Toro Rosso heette, kreeg hij de initialen VES. De bekendere ‘VER’ was destijds namelijk bezet door de Fransman Jean-Éric Vergne. De tweevoudig Formule E-kampioen kwam destijds als test- en reservecoureur uit namens Ferrari.