Of je het nou gewoon lekker vindt om snackgroenten te eten of wilt afvallen: deze gezonde snacks zijn ideaal voor een avondje bankhangen.

Gezonde en lekkere dips

Wij snappen het, knauwen op een droge wortel is niet echt waar je zo lekker naar uit hebt gekeken aan het einde van de week. Dips kunnen een saaie groenten omtoveren tot een heerlijke (en gezonde) snack. Check eerst deze vijf dips, en daarna de lekkerste snackgroenten die er het beste bij passen. De recepten zijn ook nog eens heel makkelijk.

1. Kerrie dipsaus

Supergezond is deze kerriesaus en je hoeft alleen maar kerrie te mengen met een beetje kurkuma.

2. Groene kruiden dipsaus

Meng fijngehakte peterselie, dille, lavas, tijm en oregano door een schaal met yoghurt voor een heerlijke groene kruiden dipsaus

3. Yoghurt/knoflook dipsaus

Het enige wat je hoeft te doen is een paar teentjes knoflook te persen boven een schaamte yoghurt, en tada! Een heerlijke en gezonde knoflooksaus.

4. Scherpe dip

Meng ketchup, een eetlepel azijn en een fijngesneden rode peper door elkaar en je krijgt een pittige dip.

5. Zelfgemaakte pindasaus

Dat kan op twee manieren. De één is wat lastiger, maar wel heel gezond. Voor de ander heb je alleen pindakaas, ketjap manis, een beetje sambal en een wat water nodig. Even mixen, en klaar is Kees.

gezonde snack

Snackgroenten

En dan… de snackgroenten en bij welke dip ze het beste passen. Geen zorgen, experimenteren is ook toegestaan.

1. Komkommer

Op nummer 1 staat natuurlijk de komkommer. Meer water dan groente en dus top als je wilt afvallen. De komkommer is extra lekker in de pindasaus, maar is ook lekker in dip nummer 1 (kerrie dipsaus) en 3 (yoghurt/knoflook dip).

2. Tomaat

Ook een van de lekkerste en gezondste snackgroenten is de tomaat. Cherrytomaatjes hebben meer smaak en zijn goed als snack te eten. De tomaat is lekker bij elke dip (vooral bij de scherpe), maar ook op zichzelf.

3. Wortel

Op zichzelf misschien een beetje droog, maar in combinatie met de groene kruidensaus en de yoghurt/knooflookdip erg lekker om te eten. Het beste kun je peentjes schillen en uit de hand eten, maar ook babyworteltjes zijn een aanrader als je wil afvallen.

4. Radijs

Een iets minder bekende snackgroente is de radijs. Radijsjes zijn van zichzelf al redelijk scherp, dus misschien de pittige dip even laten staan. Met de rest is het erg lekker.

5. Courgette

De courgette is bezig met een comeback. In plaats van dippen kun je op de courgette beter een beetje(!) roomkaas smeren, alhoewel hij met een smaakvolle dip ook niet verkeerd smaakt.

6. Rode bietjes

Het is echt waar: rode bieten kun je rauw eten. Ze smaken vooral lekker met de yoghurt/knoflook dipsaus. Wel even oppassen: rode bieten veroorzaken hardnekkige vlekken. Dus pas op met knoeien.

7. Babymais

Babymais is een onvolgroeide maiskolf en daarom de perfecte snack. Hij laat zich goed combineren met kruiden, dus dip 3 (yoghurt/knoflooksaus) en 4 (pittige dip) zijn de go to sauzen voor deze kleine groente.

8. Paprika

Paprikareepjes zijn lekker en dip-baar. De paprika is een zoetige knapperige snoepgroente met veel smaak. Een pittige dip of de satésaus past hier goed bij, maar eigenlijk kun je alle sauzen wel gebruiken bij de frisse paprika.

Meer zin in een smoothie? Van deze sap-en smoothierecepten val je ook af! Smakelijk.