Als jij nog niet in deze fase van het leven zit, ondanks dat je deze leeftijd misschien reeds voorbij bent gegaan, is dat geen reden om je zorgen te gaan maken. (Waarom trouwen? Lang leve the single life!)

Wat is de beste leeftijd om te trouwen?

Het onderzoek is uitgevoerd door Nick Wolfinger, een socioloog van de Universiteit van Utah. Aan de hand van het onderzoek beweert Wolfinger dat mensen die tussen hun 28ste en 32ste levensjaar trouwen minder snel uit elkaar zullen gaan. Dit is tegenstrijdig met de bewering van andere sociologen in het verleden. Zij beweerden namelijk dat men beter ietwat langer kan wachten voor het creëren van een gezond huwelijk.

Liefde trouwen gezond huwelijk aanzoek doen ten huwelijk vragen MAN MAN

Er zijn tal aan redenen waarom het logisch is om juist in deze periode van je leven te trouwen. Rond je dertigste heb je al voldoende belangrijke keuzes gemaakt en ben je oud genoeg om te zien of het echte liefde is of dat het je hormonen zijn die opspelen. Aan de andere kant zijn deze mensen nog vrij jong en kunnen ze zich aan elkaar aanpassen (wat op oudere leeftijd een stuk moeilijker gaat).

Wat is de gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders trouwen?

Uit cijfers van het CBS is echter gebleken dat de beste leeftijd om te trouwen deels afwijkt van de gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders trouwen. De cijfers (uit 2022) geven aan dat mannen gemiddeld 39,1 jaar waren toen zij het huwelijksbootje instapten. De leeftijd van vrouwen was gemiddeld wat lager: 36,4 jaar. In een aantal jaren zijn deze leeftijden gestegen. De reden: koppels besluiten steeds vaker om een tijd ongehuwd samen te wonen voordat ze gaan trouwen.

Ongeacht wat hierboven geschreven staat, moet je goed in je hoofd houden dat het enkel een onderzoek is en dat het niet als leidraad gezien moet worden. Het verschilt namelijk per koppel. Bij de een gaat het makkelijker dan bij de ander. Fijne en minder fijne momenten komen en gaan in een relatie. Dat hoort erbij. Wanneer je een stabielere relatie en een goed huwelijk wilt, moet je alles met je soulmate kunnen doen en delen. Samen staan jullie sterk.

Wil jij jouw partner de belangrijke vraag stellen? Lees dan hoe je je partner ten huwelijk vraagt.