Wat zijn ingegroeide haren?

Ingegroeide haren ontstaan in haarzakjes, net als puistjes, maar ze ontstaan niet door een verstopping van je poriën. Normaal gesproken groeien haren recht omhoog en uit de porie. In het geval van een ingegroeide haar, groeit de haar zijwaarts terug in de huid door de wand van het haarzakje.

De ingegroeide haartjes veroorzaken bultjes in de huid die pijn kunnen doen als je erover wrijft of erop drukt. Bovendien kunnen ze rood en gezwollen worden als ze te vaak worden aangeraakt. Puistjes kunnen overal ontstaan, terwijl ingegroeide haren de neiging hebben te verschijnen op plaatsen waar veel haar groeit of waar iemand aan ontharing doet.

 

Hoe krijg je ingegroeide haren?

Weten wat ingegroeide haren zijn is belangrijk, maar het zal je niet helpen te ze voorkomen. Daarvoor moet je de specifieke oorzaken kennen, weten en hoe je het risico op het krijgen van de oncomfortabele, ontstoken bultjes kunt minimaliseren.

Zac efron baard stijlen voor manenn

Scheren is de grootste oorzaak van ingegroeide haren. Dat komt omdat scheren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld waxen, haartjes in de huid achterlaat. Als je tijdens het scheren je huid strak trekt, neemt het risico verder toe, omdat de haartjes onder het huid kan worden geduwd. Deze haartjes groeien dan in de huid, in plaats van er doorheen.

De Mayo Clinic legt uit dat regelmatig ingegroeide haartjes kunnen leiden tot permanente “scheerbultjes” op de huid, hyperpigmentatie en andere complicaties op de getroffen plekken. Er zijn wel manieren om ingegroeide haren te voorkomen.

Zo voorkom je ingegroeide haren

Het gebruiken van een scheergel voor het scheren is een goede manier om ingegroeide haren te voorkomen. Andere manieren om het risico te verkleinen zijn: Altijd scherpe mesjes met je scheermes gebruiken, in dezelfde richting als de haargroei scheren en je huid niet strak trekken tijdens het scheren. Je huid zal je zeker dankbaar zijn als je dit doet.