De kosten van een tv in de stand-by stand

Nu alles duurder wordt, is het goed om een keer na te denken over alle kosten die je kunt voorkomen. We verspillen namelijk – soms ongemerkt – nog best veel geld. Bijvoorbeeld door het licht aan te laten staan of de verwarming heel hoog te zetten.  Wanneer je tv constant op stand-by stand staat, kost dat natuurlijk niet gelijk klauwen met geld. Toch kan het in een jaar wel een paar eurootjes schelen.

 

De meeste tv’s gaan tegenwoordig niet helemaal meer uit. Wanneer je op de uitknop drukt, gaat de tv in stand-by stand. Daardoor kan de tv makkelijker weer opstarten en hoef jij niet al te lang te wachten om je favoriete programma te kijken.

kosten stroomverbruik tv stand-by

Wat is het energieverbruik van een tv?

Natuurlijk is het energieverbruik niet hetzelfde bij elke tv. Een groter scherm verbruikt meer energie en een 42 inch scherm kost dan ook ongeveer anderhalf keer zoveel stroom als een scherm van 32 inch. De huidige LCD en LED schermen zijn wel weer een stuk energiezuiniger dan de CRT en plasmaschermen die er eerst waren. Daar komt bij dat goedkopere tv’s vaak minder zuinig zijn. Je kunt op het energielabel van je tv zien welke letter het heeft en wat het energieverbruik in kWh per 1000 uur is. Eerst liepen de labels van A++ tot D, nu van A tot G.

Hoeveel stroom verbruikt een tv per jaar in de stand-by stand?

Een gemiddelde tv verbruikt per uur in stand-by modus 1.3 watt per uur. Niet iedereen kijkt evenveel tv, maar laten we ervan uitgaan dat de tv ongeveer 21 uur per dag op stand-by staat. Per jaar verbruikt je tv dan in stand-by stand 9,96 kWh. Op dit moment betaal je per kWh ongeveer tussen de € 0,50 en € 0,70. Het bedrag valt dus reuze mee: ongeveer 5 tot 7 euro per jaar.

Er is overigens nog een ander apparaat dat bij de tv hoort dat best veel stroom verbruikt: de decoder voor digitale tv. Veel moderne tv’s hebben dit kastje al niet meer, maar het verbruikt ongeveer 120 kWh per jaar. De decoder verbruikt namelijk in de stand-by stand bijna evenveel als wanneer het actief bezig is. In totaal kost dat apparaatje je dus tussen de €60 en €84 per jaar.