Met deze energieprijzen is het handig om zonnepanelen te hebben of deze zo spoedig mogelijk aan te schaffen. Want met deze prijzen zijn deze panelen ook zo weer terugverdiendWant dan kan je de Airfryer zo goed als gratis (tenzij je geen zonnepanelen hebt) aangooien.

 

Het vermogen van een Airfryer

De meeste heteluchtfriteuses hebben een vermogen tussen de 1500 en de 1900 watt. Airfryers van Philips zijn een uitzondering, deze hebben een vermogen van 2225 watt. Het stroomverbruik van apparaten wordt uitgedrukt in kilowatt (kWh). Dus met een vermogen van 1900 watt praten we over 1,9 kWh.

Voorbeeld van kosten berekenen

Als we ervan uitgaan dat onze grote Airfryer het vermogen heeft van 1700 watt, betekent dat deze 1,7 kilowatt verbruikt. Een grote zak friet met snacks hebben ongeveer 25 minuten de tijd nodig op 180 graden. Total duurt dat met voorverwarmen van de pan, ongeveer 30 minuten.

1,7 kilowatt (1700 watt) X 0,5 (half uur) = 0,85 kWh.

Als bijvoorbeeld jouw energieleverancier €0,22 per kWh kost, dan kost het 0,85 X 0,22 = €0,187. Dat is nog erg goedkoop, nietwaar? Wel is het fijn om te weten wat het vermogen is van jouw heteluchtfriteuse en hoe vaak je hem gebruikt. Als je hem namelijk maar één of twee keer per week gebruikt voor maar een paar frietjes kost het je niet meer dan twee á drie euro per maand.

Verschil in formaat

Zoals eerder gemeld, niet elke heteluchtfriteuse is hetzelfde in vermogen. Maar het ding is dus dat je niet alleen moet kijken naar het vermogen van zijn apparaat, maar ook naar de tijd die hij nodig heeft om een gerecht te bereiden. Het vermogen is vooral belangrijk wanneer je grotere hoeveelheden wilt gaan airfryen. Je kiest namelijk voor een grote airfryer om grote porties te bereiden. Het is dan wel handig dat die deze prestaties kan leveren. In dit geval kies je dus verstaging voor een model met hoger vermogen.

Hieronder vind je een klein overzicht met de kosten:

  • Kleine airfryer: ongeveer 1.200 watt = €0,48 voor dertig minuten
  • XL airfryer: ongeveer 1.500 watt = €0,60 voor dertig minuten
  • XXL airfryer: ongeveer 1.900 watt = €0,76 voor dertig minuten
  • Philips Airfryer XXL: 2225 watt = €0,88 voor dertig minuten