French press cafetière

Koffie zetten, dat kunnen we allemaal wel. Denk je tenminste. Echt goede koffie komt niet uit een zakje, pad of cupje. Voor echt pure koffie kies je voor filter of nog beter: de french press cafetière. Niet alleen omdat daar zulke perfecte koffies uit worden gebrouwen, maar omdat je daar net zo makkelijk een cappuccino, koffie verkeerd of latte macchiato mee kunt zetten. Twee vliegen in één klap! En dat met maar 3 benodigdheden: een cafetière, gemalen koffiebonen en volle melk.

koffie cappucino

Caffettiera Cafetière

Bodum €15 Shop nu
kofie cappuccino man man 2

Cafetière

BARISTA & CO €60 Shop nu
kofie cappuccino man man

French Press

Bialetti €27 Shop nu

De basis: koffie

Allereerst gaan we voor het simpele, zwarte bakkie pleur. Neem de cafetière en doe hier 2 eetlepels koffiepoeder in. (Gebaseerd op hoeveel koffie en water je erbij gooit, is er te spelen met de sterkte. Zonder meten en poespas.) Kook wat water giet dit vervolgens in de cafetière. Voor een kop zwarte koffie kan je hem gerust helemaal vullen. Ga je nog melk toevoegen aan het geheel, vul de cafetière dan tot de helft met water. Even roeren en 3 minuten laten intrekken. Na deze tijd druk je de press langzaam tot aan de bodem naar beneden. En klaar is Kees!

Melk opschuimen

Dan komt deel 2: het opschuimen van de melk. Schenk de cafetière leeg, waarbij je elke keer het kopje tot de helft vult met koffie. Maak vervolgens de cafetière even schoon en vul deze tot de helft met volle melk. Een minuutje in de magnetron maakt de melk alvast warm. Dan komt het opklopgedeelte! Door de ‘zuiger’ (dat bewegende stokje – ja echt) op hoog tempo op en neer te bewegen, zal de cafetière zich vullen met opgeklopte melk. Hoe langer je dit doet, hoe meer schuim.

Capuccino thuis maken

Barista skills

Vervolgens is het tijd om de ware barista in jou naar boven te laten komen. Klop met de cafetière even op het aanrecht om de grootste bellen uit je melk te halen en wals de melk zo’n 10 seconden, door op een rustig tempo cirkelende bewegingen te maken met de cafetière. Nu is de melk klaar om ingeschonken te worden. Belangrijk dat je dit rustig doet en je de cafetière over en weer beweegt, zodat de melk en koffie zo goed mogelijk met elkaar mengen. Genieten maar!

Tips en variaties

Het kan de beste overkomen. Is je melk te dik geworden? Schenk dan het eerste beetje in een ander kannetje. Is je melk juist te dun? Geef dan tijdens het schenken van de melk een klein tikje tegen je koffiekopje, zodat de dikkere melk wordt meegeschonken. Voor de koffie verkeerd of café latte klop je de melk wat minder lang op. Voor een latte macchiato neem je meer melk en ga je juist langer door met schuimen.

Hou jij wel van een straffe bak? Maak kennis met ’s werelds sterkste koffie: Black Insomnia.