Is een pre-workout of een kop koffie beter?

Tegenwoordig heb je genoeg winkels waar je sportsupplementen kunt kopen als pre-workout. Dit bevat bepaalde stoffen die zorgen dat je meer energie krijgt, alerter wordt en minder vermoeid raakt. Ook stimuleert pre-workout de doorbloeding maar je spieren. Maar veel trainers beweren dat hetzelfde ook bereikt kan worden met een simpele kop koffie. Zowel koffie als pre-workout zijn voorzien van een hoge dosis cafeïne, wat de belangrijkste energieleverancier is.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het stofje cafeïne. Uit deze onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat cafeïne effectief kan zijn in het verbeteren van sportprestaties. Om de cafeïne optimaal te kunnen laten werken is het wel van belang om daarnaast wat eten. Je lichaam heeft namelijk nog steeds voldoende koolhydraten, vet en eiwitten nodig om goed te kunnen trainen. Koffie is dus geen vervangend middel, wel is het handig als aanvulling op je normale maaltijd of tussendoortje.

In een pre-workout zit meestal tussen de 200 en 300 milligram cafeïne. Dit staat gelijk aan ongeveer twee of drie espresso’s. Een kop koffie is dus een prima alternatief voor een pre-workout, maar je zal wel iets minder het opgepepte gevoel ervaren. Pas wel op dat je niet teveel cafeïne binnenkrijgt, dit kan je misselijk maken of zorgen voor hoofdpijn. De maximale hoeveelheid cafeïne is zo’n 600 miligram per dag. Een paar voordelen van koffie zijn het mobiliseren van vrij vetzuur en het verhogen van je energieniveau. Maar hoelang voor het sporten moet je een kop koffie nemen voor het meeste energie?

Het beste moment om een bakje achterover te werken

Koffie is dus te gebruiken als een vervangend middel voor pre-workout. Maar wat is het beste moment om koffie te drinken, zodat je met volle energie kan beginnen met trainen? Wanneer je koffie drinkt, voel je een paar seconden na de eerste slok al een wat energie binnenkruipen. Toch duurt het wat langer voor de koffie om volledig in je systeem binnen te treden. Doordat de cafeïne in je bloedbaan verspreid, wordt je lichaam wakker. Als je wil trainen wanneer de cafeïneboost het sterkst is, dan moet je zo’n 45 minuten voor je training een kop koffie drinken. Uit onderzoekt blijk dat de maximale cafeïneconcentratie zo’n drie kwartier na het innemen toeslaat.