Tatoeages en complicaties gaan hand in hand

Het is bekend dat een tattoo diverse risico’s met zich mee kan brengen. Van allergische reacties en ontstekingen door blootstelling aan de zon tot infecties als de nazorginstructies niet worden opgevolgd. Kortom, het hele riedeltje kan voor heel wat complicaties zorgen. Maar nu zijn wetenschappers dieper in de chemische samenstelling van tatoeage-inkten gedoken en de resultaten zijn zorgwekkend.

Onderzoekers hebben namelijk nu behoorlijk wat schadelijke chemicaliën zoals ftalaten en benzopyreen (wie kent het niet) gevonden in veelgebruikte inkten. Simpel gezegd: deze stoffen worden in verband gebracht met ernstige gezondheidsrisico’s, zoals kanker en beschadiging van je immuunsysteem.

Vandaag is rood de kleur van jouw tattoo (en problemen)

Uit diverse studies, waaronder die van de Lund Universiteit in Zweden, blijkt dat rode inkt de allergrootste boosdoener is. Deze kleur bevat vaak cadmium, kwik of ijzeroxide – stoffen die kunnen leiden tot ernstige huidreacties en als de gevaarlijkste worden beschouwd. Non Toxic Revolution benadrukt dit ook: “Rood pigment veroorzaakt vaak de meeste huidreacties en wordt als het gevaarlijkst beschouwd omdat het cadmium, kwik of ijzeroxide bevat.” Het advies? Kies liever een rode inkt met naftol in plaats daarvan.

De Zweedse studie keek naar de langetermijneffecten van tatoeages en nam een steekproef van 11.905 mensen om de link tussen tatoeages en lymfoom te onderzoeken. Onder leiding van onderzoeker Christel Nielsen werden personen met lymfoom gematcht met een controlegroep zonder deze diagnose. Ze kwamen er dus achter dat 21 procent van de mensen met lymfoom getatoeëerd was, tegenover 18 procent in de andere controlegroep.

Verdere opmerkelijkheden om rekening te houden bij een tatoeage

De onderzoekers concludeerden dat de grootte van de tatoeage het risico op lymfoom significant zou kunnen vergroten, ongeacht waar je op je lichaam jezelf zou laten tatoeëren in de tattooshop. Dit benadrukt nogmaals het belang van zorgvuldig kiezen van niet alleen de tekening en de artiest, maar ook de inkt zelf.

Dus, als je overweegt om wat kleur aan je volgende tatoeage toe te voegen, denk dan twee keer na over rood. Het kan je huid én je gezondheid behoorlijk in gevaar brengen.