Stedentrip

Stedentrip geboekt naar Stockholm, Londen of New York? Waarschijnlijk zien de inwoners van de stad aan je buideltasje, die kaart in je hand en het moedeloos rondkijken in de hoop dat je de weg gaat vinden, wel dat je toerist bent. Niet dat daar iets ergs aan is, maar soms hebben we weleens de neiging om wat meer op te gaan in de stad.

De onderstaande steden hebben door de jaren heen allen een kenmerkende kledingstijl ontwikkelt. Stijlen waar we hier in Nederland nog wat van kunnen leren. Deze gaan verder dan long tees en skinny jeans. Mocht je dus een ticket hebben geboekt en je wilt een beetje opgaan in de crowd, steek wat op van de kledingstijlen die deze modesteden typeren. Neem ze ook maar mee naar huis. Hopen dat ze er hier ook nog iets van opsteken. Is zo’n stedentrip naast amuserend ook nog lerend.

Minimalisme meesters, Stockholm

Soms wordt de Zweedse stijl omschreven als saai. Onze Scandinavische vrienden zien het liever als smaakvol, klassiek en tijdloos. De Zweedse heren weten minimalistische kleding ongekend tof te dragen. Makkelijkste manier om deze stijl jouw eigen te maken is door je kleurpalet te minimaliseren tot zwart, wit en grijs – af en toe donkerblauw – en de zorg dat je kleding een smalle pasvorm heeft. Mocht je deze stijl onder de knie hebben, weet je in ieder geval dat alle vrouwtjes naar je kijken met een blik als: ‘damn, jij snapt de wereld”.

stedentrip-17 stedentrip-8 stedentrip-4

Meesters in ontspanning, Parijs

Dat ze trots zijn op hun kaas en wijn mag duidelijk zijn. Maar die Parijzenaars weten ook gewoon dat ze kledingscene op slot hebben. Op de een of andere magische wijze weten zij de “trying too hard” look zo makkelijk doen overkomen. Elegantie en masculiniteit zijn de twee woorden die Fransen met de paplepel ingegoten hebben gekregen.

Fransen weten de basics altijd nét dat extraatje te geven. Perfect passende broeken, Breton shirt, aftoppen met een kledingstuk dat eruit springt, zoals een opvallende overcoat of een lightweight scarf die nooit iemand aan durft te trekken, maar zij totaal vernietigen.

stedentrip-12 stedentrip-11 stedentrip-6

Meesters in alles, Londen

Onze Engelse buren trekken hun inspiratie overal vandaan. Ze combineren Italiaanse tailoring met Amerikaanse bikerjacks. Innovatief, maar echt een stijl die je met vol zelfvertrouwen moet rocken, anders ontvang je wellicht wat scheve blikken en wordt er Bassie naar je geroepen. En dat willen niet, natuurlijk.

stedentrip-15 stedentrip-13 stedentrip-9

Meesters in detail, Florence

De Italiaanse heren hebben de bijnaam “peacocks”. Ze trekken alles uit de kast om meer te shinen dan de competitie. Ze combineren verschillende tailoring stijlen, patronen en kleuren die je nog nooit bij elkaar hebt gezien. Maar dan niet op een clown-manier. Deze heren weten waar ze bezig zijn en hebben een snipervizier als het gaat om detail. Inspiratie nodig? Google even op Pitti Uomo.

stedentrip-18

Meesters in veelzijdigheid, New York

New Yorkers zijn erop gekleed om altijd overal heen te kunnen. Hoe bedoel je? Nou, deze mannen zien er altijd uit alsof ze zowel richting de gym als naar het werk kunnen. Ze gooien een oxford shirt op een joggerpants, met daaronder een paar Common Projects. Dan sla je plank gewoon altijd raak. Dan druk je zowel honderdtachtig kilo als dat je een sollicitatie binnenkopt. Ook de klassieke New Yorkse chino-shirt-crewneck-combinatie zal nooit vervelen.

stedentrip-7 stedentrip-3 stedentrip-2