De vangst van het jaar

Afgelopen maand begon het allemaal met de tip van een trouwe burger die zijn plicht deed. De persoon tipte de politie nadat deze twee mannen een ruime hoeveelheid verpakt spul op een waarschijnlijk vrij nerveuze manier zag inladen in een pand aan de Passerelstraat. Het ging om een grote hoeveelheid heroïne. De twee verdachten (man, 37 jaar Rotterdam en man, 37 jaar Sommelsdijk) zijn aangehouden en onder strenge beveiliging werd de drugs vernietigd.

Correctie: grootste heroinevangst ooit in Nederland

Na een hertelling bleek de in eerste instantie geschatte 1200 kilo een goede 1383 kilo te zijn(schoon aan de haak). Hiermee werd de drugsvangst (1226 kg) in Eindhoven van vorig jaar van de troon gestoten. Ondanks dat de grote hoeveelheid drugs in Rotterdam is gevonden, is het vrijwel zeker dat de drugs niet bestemd is voor de Nederlandse markt. Nederlanders zijn namelijk niet zo’n fan van heroïne. De gebruikers uit de heroïnegolf van de jaren ’70 en ’80 zijn allemaal bejaard of dood en nieuwe gebruikers zijn er nauwelijks nog. Laat dat schouderklopje maar achterwege, want de jeugd weet het goed te compenseren met het gebruik van XTC of cocaïne.

Nu rest de vraag, voor wie was deze bestelling dan wel bestemd? ‘Geen idee’, meldde het OM. Wel wisten ze te vertellen dat het om een groothandel ging en niet om directe afzet bij eindgebruikers. Joh.

man man containers rotterdam

Engeland

Engeland is het enige land waar heroïne nog steeds een groot probleem is in Europa. Naar schatting gebruikt een kwart miljoen Britten heroïne, vaak in combinatie met crack (die rookbare variant van cocaïne). Bijna duizend mensen stierven in 2014 als gevolg van het gebruik van heroïne in Engeland. Management & Organisatie HAVO 4 leert ons het verband tussen vraag en aanbod. Daarom is het ook niet gek dat de drugshandel gepaard gaat met criminaliteit (los van het feit dat de handel op zich al illegaal is). In Engeland vechten Turkse en Koerdische heroïnebendes om de beste handelspositie te bemachtigen. Hierbij vallen onschuldige slachtoffers.

Een drugsbende runnen vanuit een kroeg

De Ketel diende als commandocentrum waaruit de drugsbende opereerde.

Justitie heeft dinsdag in Rotterdam twaalf jaar cel geëist tegen twee van oorsprong Turkse broers uit Barendrecht voor het leiden van een internationale drugsbende. Ze stuurden de organisatie aan vanuit Café de Ketel aan de Oranjeboomstraat in Rotterdam Zuid. Naast Ugur en Ufuk C werd tegen vier medeverdachten een celstraf geëist. De drugsbende wordt verdacht van heroïne- en cocaïnetransport, wietteelt, het in bezit zijn van zware vuurwapens, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Gezellige jongens. Ook bleek het café niet je standaard stamkroeg te zijn. De Ketel diende als commandocentrum waaruit de drugsbende opereerde. Zomaar een biertje drinken kon je er niet. De ‘klanten’ van de kroeg moesten aanbellen om binnen te komen. Toch wat anders dan je stamkroeg De Drie Musketiers uit Nootdorp. In de woning van de twee hoofdverdachten onderschepte de politie honderden kilo’s drugs, tonnen aan cash geld en een arsenaal aan wapens.

Correctie: grootste vangst ooit bleek geen heroine te zijn

Het was toch geen heroïne. De grote zakken met niet alledaagse vulling bleek geen heroïne te zijn, maar versnijdingsmiddel. Deze stof wordt gebruikt om zuivere heroïne te mengen. De zitting werd uitgesteld. Eindhoven staat weer op nummer 1.

Douanier kijkt de andere kant op

Zij hadden geld, Gerrit had verstand van het douanesysteem in Rotterdam.

Begin maart hield de politie een douanier aan die jarenlang betrokken zou zijn geweest bij drugssmokkel in de Rotterdamse haven. Het beeld van een douanier die letterlijk de andere kant op kijkt zodat complete containers ongecontroleerd de haven in kwamen, lijkt werkelijkheid te zijn. De echtgenote van de man bleek verantwoordelijk te zijn voor het witwassen van de illegaal verkregen centjes. Hoeveel en hoe lang deze douanier dit bijbaantje had is niet bekent. Wel vond de politie bij een huiszoeking duizenden euro’s aan contant geld.

Toch is dit niet de eerste douanier met illegale bijverdiensten. Een jaar eerder werd Gerrit G. gearresteerd. Gerrit was vriendjes met enkele grote drugsbazen. Zij hadden geld, Gerrit had verstand van het douanesysteem in Rotterdam. En zo hielpen ze elkaar. De man die deze maand werd aangehouden was een directe collega van Gerrit G. op de afdeling pre-arrival. Dit is de afdeling waar geselecteerd wordt welke containers gecontroleerd gaan worden. Gekke Gerrit.

Justitie denkt dat de man die deze maand is aangehouden tonnen heeft verdiend met zijn bijbaantje. De douane heeft na de zaak Gerrit G. vorig jaar laten weten dat er maatregelen zullen worden genomen, zodat de kans op herhaling kleiner wordt. Die maatregelen mogen duidelijk nog wat extra aangescherpt worden.

rotterdam haven heroine handel man man

Gerrit en Gert

Toch kan een enkele douanier niet bepalen dat een ‘rode’ container zomaar vrijgegeven wordt.

Gert V., de bovengenoemde douanier kon zijn praktijken niet alleen hebben uitgevoerd. Om een container vrij door te voeren zijn namelijk minstens twee mensen nodig. Hoe werkt dit?

Gert V. werkte net als Gerrit G. op de afdeling pre-arrival. Zij bepaalden welke containers gecontroleerd zouden worden. En vooral welke niet. Toch kan een enkele douanier niet bepalen dat een ‘rode’ container zomaar vrijgegeven wordt. Hier zijn twee mensen voor nodig. Rode containers zijn containers afkomstig van schepen die bekende drugsroutes bevaren. Normaal staan douaniers kwispelend te wachten om een rode container te controleren. Een rode container betekent namelijk scoren. Drugsmannetjes oprollen, credits krijgen en weg uit die dagelijkse sleur. Behalve Gerrit en Gert. De twee mannen saboteerden de boel door deze ‘rode’ containers ‘wit’ te maken en hiervoor betaald te krijgen.

Eens een mol, altijd een mol

Gerrit G. zou voor zijn ontmaskering al ontslag hebben genomen bij de douane. De winkel van zijn vrouw zou voldoende opleveren. Toch was Gerrit G. kort na zijn ontslag weer terug bij de douane. Gerrit G. zou bedreigd zijn met een vuurwapen. Stoppen wordt niet geaccepteerd. Als je er eenmaal in zit, kom je er niet meer uit. Volgens medewerkers van de douane schieten de veiligheidsmaatregelen te kort. Wanneer een medewerker van de douane in een dure auto rijdt of regelmatig luxe vakanties boekt, worden hier geen vragen over gesteld.

Een business waar de ‘doorsnee’ Nederlander geen weet van heeft. Hoeveel kilo’s drugs komen er per dag de Rotterdamse haven binnen? Hoeveel geld gaat hierin om? Als de politie al 1383 kg aan versnijdingsmiddel vindt, hoeveel kg heroine wordt er dan wel niet vervoerd door de Rotterdamse haven?

Met die tonnen aan bijverdiensten greep de politie er ook aardig naast. Onder de kapstok, bij Gerrit G. thuis, vond de politie een boodschappen tas vol contant geld. Hier bleek 1.5 miljoen euro in te zitten. Toch lekker bijverdienen boven je netto salaris van 2500 euro.