Kiribati

Kiribati is een aaneenschakeling van tropische eilanden middenin de grote oceaan. De eilanden worden ook wel atollen genoemd. Dit zijn eilanden in een ringvorm rondom een koraalrif. Officieel is Kiribati een republiek. In 1979 werd de republiek een soevereine staat toen het onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk. In totaal telt de republiek 32 eilanden en atollen. Kiribati bestrijkt een gebied van 3,5 vierkante kilometer. Er wonen in totaal zo’n 120.000 mensen verspreid over de eilanden en atollen, waarvan het grootste deel op het eiland Tarawa woont. Wat ook opvallend is: De eilanden liggen zo ver uit elkaar liggen, dat Kiribati in maar liefst drie tijdzones ligt.

Kiribati

Watch out, Dubai

Sinds 2016 is Taaneti Mamau de president van de republiek. En dat moet toch wel even anders zijn dan wanneer je president van een willekeurig Europees land bent. Je zou denken dat Mamau zich eerder bezighoudt met landversteviging en koraalbehoud, maar Mamau’s toekomstplannen voor Kiribati zijn toch een stuk ambitieuzer. Mamau wil binnen nu en 20 jaar van Kiribati ”het volgende Dubai of het nieuwe Singapore” gaan maken. Dit is wel enigszins opmerkelijk gezien het feit dat dit een overheid is die nog weleens moeite heeft om de bevolking te voorzien van schoon drinkwater en elektriciteit, toch niet onbelangrijk als je het nieuwe Dubai wil worden.

Kiribati

Klimaatverandering

Kiribati bestaat uit een serie uiterst smalle eilandjes die nauwelijks boven de zeespiegel uitkomen. Dat er in het licht van een stijgende zeespiegel iets moet gebeuren met de situatie in de republiek, lijkt voor wetenschappers, tja, uhm, als een paal boven water te staan. Nu zal dat ongetwijfeld niet ‘maak er het nieuwe Dubai van’ zijn, maar eerder in de richting liggen van landversteviging of ophoging. Het probleem is dat meerdere religieuze groepen op Kiribati dwarsliggen, die van mening zijn dat de inwoners maar gewoon moeten vertrouwen op God. Wie weet staan er over een jaar of twintig overal wel dure hotels en enorme casino’s. Zie jij jezelf al in een luxe hotel middenin de grote oceaan verblijven?

Alleen is ook maar alleen. Misschien is Charly Jordan wel de ultieme travel buddy voor een trip naar het schitterende Kiribati.