Whisky collectie

Misschien is het wel een leuk vroeg kerstcadeau voor je pa, zo’n collectie van 54 Japanse whisky’s. Bij veilinghuis Bonhams gaat deze exclusieve whisky collectie in de veiling. Die veiling zal op 16 augustus bij Bonhams in Hong Kong plaatsvinden. Je hebt dus nog iets meer dan drie weken om je fondsen te werven en het vliegtuig naar Hong Kong te pakken. Het is daarbij misschien wel handig geen zwart shirt te dragen. Het gaat goed met de vraag naar Japanse whisky. Je moet er dus nog snel bij zijn ook. De collectie is Hany Ichiro’s Full Card Series. Het aantal van 54 whiskyflessen komt namelijk niet uit de lucht vallen.

Whisky collectie
Bron: bonhams.com

Hanyu Ichiro’s Full Card Series

De 54 flessen van de Full Card Series representeren ieder een kaart in een pak kaarten. Een pak kaarten heeft namelijk 52 kaarten plus twee jokers. Wat de whisky collectie zo zeldzaam maakt, is dat deze compleet is. Bij iedere kaart hoort een unieke whiskyfles. Deze flessen zijn ieder van een apart vat getapt. Het jaar van productie verschilt van 1985 tot 2014. De whisky is afkomstig van de Hanyu stokerij. Deze distilleerderij is inmiddels opgedoekt. Bonhams verkocht een aantal jaar eerder, in 2015, een collectie van zo’n 400 flessen, die allemaal over waren gebleven van de reeds gesloten Hanyu stokerij in Hong Kong.

Whisky collectie

Bonhams veilingshuis

Die collectie die bij de veiling in 2015 onder de hamer ging, heeft momenteel de eer de allerduurste whisky collectie te zijn. Bonhams denkt dat ze met de nieuwe collectie die de komende 16 augustus geveild zal worden zelfs hun eigen record gaan verbreken. De collectie op 16 augustus heeft naar schatting een waarde van 770,000 dollar. Of dat bedrag gehaald zal worden, valt te zien, maar het is bepaald geen goedkope whisky in ieder geval. Omdat de flessen op zichzelf al een godsvermogen kosten, wordt het steeds moeilijker om de complete Full Card Series collectie bij elkaar te krijgen.

Zo’n dure whisky collectie wil je natuurlijk wel in veiligheid stellen. In dat geval is deze whisky kluis de juiste aanschaf.