Hoe snel groeit een baby?

De eerste weken heeft je kind nog geen controle over zijn eigen motoriek. Dat resulteert in een baby die de hele dag op zijn rug ligt en eigenlijk nauwelijks beweegt. Pas na ongeveer twee maanden begint hij zijn handen en voeten te kennen. Deze gaat hij in de daaropvolgende periode veel proberen te beheersen.

Pas na drie maanden kan je baby een voorwerp vasthouden die je je kleine geeft. Na vier maanden weet ‘ie zelf iets vast te kunnen houden. Het liefst stopt je kind die meteen in zijn mond, dat doet je baby trouwens ook met zijn/haar voetjes.

Je kind een beetje helpen

Je kan je kind een klein voorzetje geven, zodat de spieren sneller getraind worden. Dit doe je door je baby iets meer bewegingsruimte te geven. Zo kan je een beweegkleed gebruiken, of door hem wat vaker in de box te zetten. Leg je baby niet alleen op zijn rug, maar ook regelmatig op zijn buik. Zo leert hij zijn hoofd rechtop houden en traint hij zijn arm-, rug- en nekspieren. Dit is heel belangrijk om straks te kunnen omrollen, kruipen, zitten, staan en lopen.

kind dingen in mond

Leg je kleine het liefst op een stevige ondergrond, want dan is het voor het kind makkelijker om zichzelf omhoog te drukken. Anders zakt hij al snel met zijn handjes in de zachte ondergrond of vindt hij geen evenwicht. Zorg er trouwens altijd voor dat je erbij bent, om je kind in de gaten te houden.

Wanneer leert je kind tijgeren en rollen?

Meestal leert een baby in de eerste 7 of 8 maanden hoe hij moet tijgeren. Die ontwikkeling gaat, net zoals bij alle stappen, op zijn eigen tempo. Bij tijgeren zet de baby zich met de voetjes af en beweegt vervolgens verder met zijn armpjes. Je kunt je baby eventueel helpen door je hand tegen zijn voetjes te houden, zodat hij zich kan afzetten. Tijdens deze periode leert je baby trouwens ook om te rollen om zijn as. Daarmee wordt hij zijwaarts sterker, dat dan weer nodig is om te kruipen en te staan.

Wanneer leert een baby om te kruipen?

Want na de periode van tijgeren en rollen leert je kind te kruipen of om gelijk te staan. Dit is meestal in de periode van 7 tot 10 maanden. Dat is per kind verschillend. Het kruipen kan je stimuleren door hem van de gladde ondergrond af te halen en hem op een vloerkleed te leggen. Zo heeft die kleine meer grip om te kunnen kruipen. Help je kind trouwens in de periode van kruipen om in de zithouding te gaan.

wanneer leert een baby kruipen staan en lopen

Vanaf welke leeftijd lopen baby’s?

Na een maand of 10 komt je baby in de fase waarin hij gaat proberen te staan. Deze fase duurt meestal tot de leeftijd van zo’n 18 maanden. Meestal gebeurt dat uit de houding op zijn knieĆ«n en staat hij daarna op. Blijf er trouwens wel even bij wanneer je kind net is gaan staan. Hij kan namelijk wat moeite hebben met de beweging van staan naar zitten. Meestal ploft hij namelijk meteen neer. Het gecontroleerde veranderen van positie duurt namelijk ook wel even.

Tip: gun je kind de tijd

Laten we in ieder geval duidelijk maken dat het per kind enorm kan verschillen. Gun je kind daarom de tijd. Het kan best wel zijn dat jouw kind na anderhalf jaar nog steeds door de kamer kruipt. Laat hem lekker rustig alles stap voor stap ontdekken.