Praat met je kids

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Kinderen praten veel en zijn heel goed in veel praten, maar toch heel weinig zeggen. Je kan dan ook niet elk woord dat gezegd wordt oppikken. Echter is het wel zaak om praten, communiceren en luisteren essentiële onderdelen van jouw vaderschap te maken.

Een simpel, maar niet te vergeten, punt is dat je kind geen collega is. Verwacht geen intellectuele discussies op hoog niveau. Verbaal zal je waarschijnlijk al letten op je taalgebruik, maar kinderen pakken ook non-verbale communicatie op wanneer deze negatief is. Constante negatieve en/of korte reacties zorgen ervoor dat je kind in de toekomst met iemand anders het gesprek aangaat. Ga het gesprek ook aan met enige regelmaat. Kinderen veranderen constant en je wilt niet dat jij straks die vader bent die door afwezigheid tijdens stages van verandering zijn eigen kind niet meer herkent.

Goede vader MAN MAN

Stel veel vragen en toon interesse in het leven van je kids. Stop hier niet, maar luister goed en vraag op een later tijdstip door over eerdere gebeurtenissen. Het is een blijk van oprechte interesse die ervoor zorgt dat je kinderen zich nog meer open gaan stellen voor je.

Laat zien dat je om ze geeft

Mannen en emoties tonen… het is en blijft wel een dingetje. Oke, richting vrouwen kunnen we nog wel begrijpen dat het je ‘stoere’ en mannelijke imago schaadt, maar dit moet tegenover je kinderen toch geen probleem zijn. Ook hier heb je een voorbeeldrol en zal jij mannelijkheid moeten overdragen, maar zo nu en dan ‘ik hou van je’ is echt niet zo erg als dat sommige mannen denken. Kinderen kunnen niet al je emoties lezen en vrijwel alle mensen houden op z’n tijd wel van bevestiging. Bevestig je gevoelens richting je kinderen dan ook door ze uit te spreken.

Goede vader MAN MAN

Acties spreken luider dan woorden. Naast je gevoelens onder woorden te brengen, is het daarom ook belangrijk tijd door te brengen met je kinderen. Een juiste balans tussen werk en tijd voor je kind kan lastig zijn, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Hoe druk je schema ook is, zorg dat je voldoende tijd spendeert aan dingen doen met je kind. Cadeaus kopen met veel geld en leuke dingen doen met veel tijd is leuk en aardig, maar laat ook zien dat je écht moeite doet. Zet hier en daar net die extra stap om je liefde te tonen en de band tussen jullie te versterken.

Bereid ze voor op het leven

‘Waarom’..  ‘Omdat ik het zeg’

Een kleine conversatie die verleden tijd zou moeten zijn. Wederom spreken acties luider dan woorden. Een kind leeft bij bepaalde regels en waarden wanneer jij dit zelf ook doet. Niet omdat jij dit zelf zegt. Geef het goede voorbeeld en je kinderen zullen dit veelal volgen. Je kan nog zoveel roepen over respect en oprechtheid, maar wanneer je kinderen in praktijk iets anders zien bij jouw gedrag, zullen zij zich ook zeker niet naar die waarden gaan gedragen.

Goede vader MAN MAN

Investeer in HUN passies. Interesses en kwaliteiten verschillen. Dit kan tussen vrienden, vreemden, maar ook tussen vader en kind zijn. Duw je kinderen dan ook niet in de richting van dingen die jij leuk vindt, maar steun ze in de dingen die zij leuk vinden. Schaken, voetbal, hockey of trampoline springen. Het maakt allemaal niet uit. Zolang zij het leuk vinden om te doen.

Durf ‘nee’ te zeggen en streng te zijn, maar sta ook aan hun kant wanneer nodig. Het leven is niet altijd feest, dus bereid ze er ook niet op deze manier op voor. Aan de andere kant kan het leven van een jonge scholier al zwaar genoeg zijn, dus zorg wel dat je jouw kind steunt wanneer nodig.

Wees ook vooral niet bang. Dit zijn de freak-outs die elke man heeft wanneer die vader wordt.