Goed voor spieropbouw: granola

Je bent klaar om lekker te trainen, maar eerst ontbijten. Wanneer je je spieren wilt opbouwen is het belangrijk dat je koolhydraten die langzaam afbouwen en proteïnes eet. Hiervoor is een zelfgemaakte granola perfect. Neem een kwart kopje granola, havermout, gehakte amandelen en rozijnen of gedroogde cranberries en een half kopje halfvolle melk of yoghurt. Mix dit door elkaar en je kan ertegenaan in de sportschool.

granola-ontbijtjes-manman

Foto via

Goed voor je morning run: een smoothie

Je lichaam heeft koolhydraten nodig om energie te krijgen. Het is dus goed om iets te eten voordat je gaat hardlopen. Alleen niets dat zwaar op de maag ligt, want daar ga je last van krijgen tijdens het rennen. Daarom is een smoothie perfect. Deze banaan-walnoot smoothie geeft je genoeg energie om net dat extra kilometertje te rennen ’s ochtends. Neem 500 ml halfvolle of magere melk, een grote banaan, een eetlepel honing, 1/4 theelepel vanille extract en een handjevol noten. Gooi dit in de blender en klaar is je smoothie.

Goed voor je hersenen: Havermout, eieren en water

Heb je een belangrijke test die je moet maken? Havermout en eieren geven je energie. Het bevat choline dat ervoor zorgt dat je cognitieve prestatie en je geheugen verbeterd worden, waardoor je die test met twee vingers in je neus kunt halen. Ook het drinken van genoeg water is belangrijk, het versnelt onder andere de werking van de hersenen. Dus moet jij jouw hersenen veel gebruiken? Ga dan voor een havermout omelet. Neem twee eieren, een kopje havermout, handje veldsla, een paar pompoenpitten en een beetje peper en zout en bak dit samen in een pan.

havermout-omelet-manman

Foto via

Goed voor een drukke dag: vezelrijke muesli

Weet je al dat er een drukke dag voor de boeg staat en je waarschijnlijk laat luncht? Door het eten van vezels en proteïne voorkom je dat je maag gaat knorren tijdens je belangrijke meeting. Ga voor een schaaltje Griekse yoghurt met vezelrijke muesli en een paar blauwe bessen.

Goed tegen zenuwen: overnight oats

Heb je een belangrijke dag? Eet havermout! Het bevat veel vezels die ervoor zorgen dat je bloedsuiker op peil blijft. De overnight oats zijn perfect, deze maak je de avond ervoor, waardoor je het in de ochtend gelijk kunt opeten. Meng in een kom havervlokken, amandelmelk, kaneel en water. Dek het af en laat het een nacht in de koelkast staan. In de ochtend kun je het zo uit de koelkast halen, eventueel wat fruit of noten toevoegen en je ontbijt is klaar.

 

Oatmeal with pears slices

Foto via

Goed voor gewichtsverlies: groene thee

Vervang je latte ’s ochtends voor een kop groene thee. Het bevat nog steeds wat cafeïne, maar geen calorieën. Groene thee helpt ook voor een betere stofwisseling, minder eetlust en meer vetverbranding. Het is wel belangrijk om er ’s ochtends wat bij te eten, om te voorkomen dat je gaat snacken. Bak of kook bijvoorbeeld een eitje en eet een stuk fruit. Op deze manier zit je rond de 200 calorieën en krijg je genoeg proteïne en vezels binnen om er tot de lunch mee door te kunnen.

Zondag is de dag om te chillen. Ga dus gewoon voor iets waar je zin in hebt. Bijvoorbeeld deze bacongrill die jouw zondag 10 keer beter maakt.