1. Hoe werkt het

Wanneer je aan HIIT sprints doet, voer je de oefening met een intensiteit van 80 – 95% uit. Hierdoor verhoog en handhaaf je een hartritme dat hoog en consistent is. Dit leidt ertoe dat je lichaam de stof “excess post-oxygen consumption” (EPOC) produceert.

Dit komt doordat je lichaam niet voldoende zuurstof naar je spieren kan toevoeren als gevolg van de intensiteit en korte rusttijden van elke trainingssessie. Je lichaam heeft als het ware een “tekort” aan zuurstof en dat tekort vult je lichaam aan door middel van de stof EPOC. Het resultaat hiervan is dat je calorieën en vet verbrandt tot wel 24 uur na je training. Dat zal nooit gebeuren na een stukje joggen.

2. Hoe doe je dit

Het moeilijkst aan HIIT sprints is het vinden van de juiste motivatie die ervoor zorgt dat je tot het uiterste gaat. Als je de juiste motivatie daadwerkelijk hebt, dan is de rest eenvoudig. Dit zijn de stappen die je moet volgen:

Stap 1. Sprint zo hard als je kan voor 30 – 45 seconden (verhoog of verlaag het tempo wanneer jij wilt).

Stap 2. Rust 15 seconden uit.

Stap 3. Herhaal stap 1 en 2 vier keer.

forrest gump afvallen sporten MAN MAN

Wat moet je onthouden

Voer een HIIT workout 1-3 keer per week uit (afhankelijk van hoe vaak je jezelf wilt martelen). Tussen elke training moet er 36 uur zitten, zodat je lichaam volledig kan herstellen. Neem de HIIT training mee in je wekelijkse routine. Dit is wat jij moet doen om af te vallen. Uren joggen is verleden tijd.