Wat zijn de werkzaamheden van de koning?

Om z’n centen te verdienen moet Willem-Alexander uiteraard wel werk verrichten. Zo pleegt hij overleg met adviseurs en ambtenaren. Daarnaast heeft de koning bestuurlijke functies en moet hij een aantal keer per jaar op staatsbezoek samen met Máxima. Hij is dus iedere dag bezig en we kunnen wel spreken van een fulltime baan. Toch krijgt Willem-Alexander iets meer betaald dan de gemiddelde Nederlander. Het gemiddelde jaarinkomen was afgelopen jaar zo’n 40.000 euro bruto. Daar moet iedereen uiteraard nog een flinke som aan belastinggeld van afstaan aan de staat. Deze centen kunnen vervolgens gebruikt worden om Willem-Alexander uit te betalen. Hijzelf hoeft dus geen belasting af te staan, anders zou zijn belastinggeld weer bij hemzelf terugkomen. Iedere cent die op de bankrekening van de koning terecht komt kan hij voor zichzelf uitgeven.

Hoeveel verdient Willem-Alexander per jaar?

Het inkomen van leden van het koningshuis wordt opgeknipt in twee verschillende categorieën. Zo ontvangt de koning een bepaald geldbedrag als vast inkomen en een bedrag om overige kosten te kunnen dekken. Het standaard inkomen van Willem-Alexander wordt dit jaar geschat op ruim 1 miljoen euro. Om de overige kosten, zoals het salaris van personeelsleden en andere immateriële uitgaven te dekken, krijgt de koning zelfs nog 5,7 miljoen euro extra bijgestort. In totaal zal de koning ruim 6,7 miljoen euro verdienen om 2024 te overleven.

Z’n vrouw Máxima krijgt echter een stuk minder gestort als jaarsalaris. Zij moet het doen met een jaarinkomen van in totaal 1.175.000 euro. We kunnen dus wel stellen dat we goed voor onze koning en koningin zorgen. Wat betreft inkomen en luxe komen ze duidelijk niets tekort.

Totale jaarkosten van het koningshuis

Prinses Amalia heeft dit jaar recht op een jaarinkomen van totaal bijna 2 miljoen euro. Zij ziet echter van dit salaris af en zal dus niet veel van het belastinggeld opmaken dit jaar. Tot slot krijgt onze voormalige koningin nog een lekker bedrag om het jaar door te komen. Ook voor haar verzamelt de belastingbetaler ieder jaar bijna 2 miljoen euro bijeen. Alles bij elkaar opgeteld kosten deze leden van het koningshuis ons zo’n 11,5 miljoen euro per jaar. Wanneer je Van Oranje van je achternaam heet, heb je op het gebied van financiën in ieder geval geen zorgen.