Gewoontes in het dagelijkse leven om af te vallen

Je ideale vorm (terug)krijgen is vaak een droom die weinig realistisch is. Terwijl je juist er alles aan doen om die overtollige kilo’s weg te werken, merk je dat je lichaam gaat tegenspartelen. Een te grote verandering in je dagelijkse leven zet je lichaam in feite op een dwaalspoor, waardoor het juist meer vet gaat opslaan. Afvallen door structuur aan te brengen zorgt ervoor dat het je wel gaat lukken om je streefgewicht te behalen. Hoe je dat het beste kan doen leggen we je uit aan de hand van drie belangrijke tips.

Perfectie en een goede gezondheid gaan slechts zelden samen. Het is dan ook niet voor niets dat experts stellen dat je beter langzaam je oude gewoontes aan de kan kunt zetten. Je geeft je lichaam daardoor tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Op die manier kan je succesvol allerlei zaken positief beïnvloeden en oogst je op termijn de vruchten van je inspanningen. Dat lijkt lastig, maar in de praktijk valt dat zeker mee.

1. Negeer je telefoon

Kijk om je heen en zou bijna denken dat de smartphone is gepromoveerd tot een eerste levensbehoefte. Bijna iedereen heeft de telefoon binnen handbereik, zelfs tijdens het eten. Dat is niet alleen in sociaal opzicht onwenselijk, het zorgt er ook voor dat je juist meer gaat eten. Ben je bezig om je e-mail of je social media te checken, dan ben je minder bewust bezig met je maaltijd en merk je minder snel dat je eigenlijk al genoeg hebt gegeten.

aanpassingen dagelijkse leven gezonde leefstijl

2. Mindfulness effectief gebruiken

Mindfulness lijkt een modegrill, maar voordat je het af gaat doen als iets ‘zweverigs’, is het wel van belang om je bewust te worden van de positieve effecten. Zo helpt het om bewust te worden van tal van processen in je omgeving en dus ook wat betreft je voeding. Leef je namelijk bewust, dan zie je eerder waar de problemen schuilen en kan je eerder gericht actie ondernemen. Dat is overigens geen marketingkreet, volgens onderzoek kan mindfulness een prima wapen zijn in de strijd tegen de kilo’s.

3. Ontwikkel je eigen routine

Heb je besloten om echt werk te maken van je nieuwe ideaal, ontwikkel dan nieuwe gewoontes die je daarbij kunnen helpen. Op die manier geef jij jezelf de beste motivatie. Dan moet het uiteraard niet bij een voornemen blijven, maar dwing jezelf tot die verandering.

afvallen met gewoonten aanpassingen dagelijkse leven

Ga bijvoorbeeld eerst een set oefeningen doen, terwij je koffie zet en vergeet even om je socials te checken. Op die manier gebruik je juist de beschikbare tijd om er beter van te worden. Koffie drinken doe je waarschijnlijk toch al elke dag en dus kun je die tijd beter gebruiken om echt aan jezelf te werken. Het goede nieuws is dat je daardoor ook een stuk alerter bent. In combinatie met een verfrissende (koude) douche is het zelfs de beste manier om je dag te beginnen.