Hoe ontstaat spierpijn?
Wanneer je een oefening doet ontstaan er minuscule scheurtjes in je spieren, omdat je spiervezels hard aan elkaar trekken. Bij het herstellen van deze spierscheurtjes ontstaat er een kleine ontstekingsreactie. Dit prikkelt de pijnreceptoren net buiten je spiervezels en daar komt de spierpijn vandaan. Hoe zwaarder je training is, hoe meer scheurtjes er ontstaan. Tijdens het herstel maakt een spier net iets meer verbindingen aan dan wat hij de vorige keer had en hierdoor herstelt je spier. Dit gebeurt ook als je geen spierpijn hebt, dus mocht je geen pijn voelen de dag na een training, is de kans nog steeds groot dat je sterker wordt.
Is spierpijn gezond?
Maar is spierpijn gezond? Als je regelmatig traint is het niet per se heel handig om zo hard te trainen dat je heel veel spierpijn hebt. Als dat heel erg is duurt het namelijk langer voordat je hersteld bent en moet je langer wachten tot je volgende training. Je loopt zelfs het risico op overbelasting als je te zwaar traint en dan ben je nog verder van huis. Meer spierpijn betekent dus niet gelijk meer spier, ondanks dat je wel last van je spieren krijgt.
Je hebt het wel of niet
Niet iedereen krijgt net zoveel spierpijn van dezelfde training. Dit komt omdat de een sterker is dan de ander, dus die kan meer hebben. Maar als je twee mensen die precies even sterk zijn dezelfde training laat doen kan het ook zomaar zijn dat één iemand wel spierpijn heeft en één iemand niet. Dit ligt niet aan de spieren, maar aan de pijnreceptoren die om je spiervezels heen zitten. Deze kunnen gevoelig of minder gevoelig zijn en hierdoor meer signalen van pijn doorgeven. Dezelfde beschadiging in de spieren kan toevallig meer of minder pijn doen bij sommigen. Daarom is het altijd belangrijk om na een zware training waar je geen spierpijn van krijgt toch genoeg tijd te nemen om te herstellen. Het is namelijk niet zo dat wanneer je geen spierpijn hebt je gelijk weer vol aan de gewichten kunt trekken.