Verkleurt wijn door de jaren heen?

Is het je wel eens opgevallen dat jouw rode wijn is verkleurd? Dat zou best wel kunnen. Sommige rode wijnen krijgen een net iets wat bruinere kleur door de jaren heb. Dit heeft te maken met de soort druif die in de wijn zit. Niet alle druiven die verouderen krijgen namelijk een andere kleur. Merlot is een goed voorbeeld van wijn die door de jaren heen snel van kleur verandert. Caberet Sauvignon verkleurt daarentegen weer bijna niet.

 

Smaakt oude wijn lekkerder?

De vraag was nu dus: smaakt oude wijn wel écht lekkerder? Het antwoord hierop: dat ligt eraan. Bij elke wijn is het weer anders. Over de hele markt is eigenlijk maar 3% van de wijnen écht lekkerder als ‘ie oud is. Het hele ding aan die wijnen is dan ook weer dat ze juist niet te drinken zijn als ze net gemaakt zijn. Bij deze 3% van alle wijnen geldt de uitspraak ‘hoe ouder, hoe beter’ dus wel. De échte kwaliteiten van de wijn komen namelijk pas echt tot hun recht na een aantal jaar.

is oude wijn beter rood

Hoe weet je welke wijn ouder lekkerder is en welke niet?

Als je gaat winkelen voor wijn is het misschien ook wel fijn om te weten hoe je kan zien welke wijn wel en welke wijn niet lang moet staan. Dit kan je zien op het etiket van de wijn. Woorden zoals: closed, tight, grippy, hold en austere laten zien dat de wijn lekkerder is als ‘ie een aantal jaren heeft gestaan.

Ben je van plan deze zomer lekker wat wijn er doorheen te halen? Bekijk dan deze handige opvouwbare wijntafel van Bol.com.