Wat is monogamie?
Monogamie, ooit beschouwd als dé manier van romantische verbondenheid, lijkt in onze moderne samenleving wat onder druk te staan. Maar wat was het ook alweer? Monogamie betekent dat je een relatie hebt met maar één ander iemand. Je bent dus exclusief. Deze relatievorm wordt ons met de paplepel ingegoten, maar steeds meer mensen lijken hier van af te wijken.
Maar waarom is monogaam zijn eigenlijk de norm? Laten we beginnen bij de biologie. Sommige evolutionaire experts beweren dat de mens van nature polygaam is (open voor relatie met meerdere partners), teruggaand naar onze voorouders die de genenpoel wilden uitbreiden. Aan de andere kant hebben we ook nog de oxytocine, het ‘knuffelhormoon’, dat volgens onderzoek een rol speelt bij het versterken van de band tussen monogame partners. De biologie gooit dus al wat interessante ingrediënten in de mix.
Zijn de tijden veranderd?
Cultureel gezien schommelt monogamie tussen de grenzen van sociale verwachtingen en persoonlijke vrijheid. Traditionele, waaronder religieuze, normen duwen ons in de richting van levenslange toewijding aan één partner, maar de moderne wereld omarmt meer openheid over diverse relatievormen. En we moeten niet vergeten dat de individualiteit van mensen de monogamie-kaarten opnieuw schudt. Sommigen floreren in langdurige, exclusieve relaties, terwijl anderen zich meer op hun gemak voelen met andere vormen van relaties. En laten we eerlijk zijn, er zijn genoeg mensen in monogame relaties die de verleiding van variatie niet kunnen weerstaan. Voor de één lijkt het dus beter te werken dan voor de ander.
In hoeverre zijn mensen nog monogaam?
Misschien moeten we onszelf afvragen: is monogamie een vaststaand idee waar we ons per se aan moeten houden, of eigenlijk gewoon een bedacht concept? En is het per se nodig dat iedereen zich hieraan houdt, terwijl we ook veel bewijs zien dat deze relatievorm niet voor iedereen werkt? En dan is er ook nog de vraag: als alle partijen binnen een relatie gelukkig met elkaar zijn, waar maken we ons dan eigenlijk druk om?
Het lijkt er dus voornamelijk op neer te komen dat monogamie nog steeds voor velen dé ultieme relatievorm is, maar dat anderen een alternatief vinden die voor hen beter werkt. Wat we dan vervolgens van elkaars relaties vinden, is in deze misschien helemaal niet relevant.
Lees ook: 8 tekenen waaraan je kunt herkennen dat zij de ware is