Extravert en introvert

Het verhaal van introverte en extroverte mensen, komt van een bekende psychologische theorie. Extraverte mensen halen hun energie, uit de buitenwereld. Zij zijn dan ook diegene die meer opvallen en makkelijk een praatje maken. Denk bijvoorbeeld aan de typische sales medewerkers. De introvert is vaak doordachter en haalt de energie meer uit zichzelf. Ze hebben dan ook meer behoefte om alleen te zijn. Nu is de vraag: kan je als introvert een extravert worden?

 

Extraverte mensen vallen meer op

Aangezien extraverte mensen meer opvallen en makkelijker in het middelpunt staan, zijn deze mensen ook zichtbaarder in de maatschappij en in de media. Deze mensen profileren zich makkelijker en lijken socialer. Daarom wordt het door de maatschappij wenselijk gevonden om extravert te zijn. Terwijl de introvert ook veel kwaliteiten heeft. Zij zijn tijdens het werk vaak weloverwogen, reflectief en meer gefocust. Daarnaast is alleen kunnen zijn, ook geen overbodige luxe, zeker niet in deze tijd. Dat deze mensen zich sneller op de achtergrond begeven, wil niet zeggen dat ze minder sociaal zijn. Ze kunnen er net zo van genieten, het kost introverte mensen alleen wat meer energie.

introvert extravert worden

Kun je als introvert in een extravert veranderen?

Of je nu introvert of extravert bent, is genetisch bepaald. Het heeft waarschijnlijk te maken met een stimulerend stofje in de hersenen genaamd arousal. Introverte mensen hebben hier al genoeg van, waardoor ze niet meer naar prikkels hoeven te zoeken. Extraverte mensen doen dit dus wel, door sociale contacten aan te gaan. Hier valt, voor zover bekend is, weinig aan te doen. Je zult als introvert waarschijnlijk nooit zoveel energie krijgen van sociaal contact als extraverte mensen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet aan je sociale skills kunt werken, je kunt er altijd voor kiezen om meer onder de mensen te komen.