Wat is ghosting?

Velen zullen het wel meegemaakt hebben, maar mocht je tot de groep behoren die er nog niet mee te maken heeft gehad leggen we het even voor je uit. Ghosting is eigenlijk het plotseling beëindigen van alle communicatie en het vermijden van contact met een andere persoon zonder enige duidelijke waarschuwing of uitleg.

Het wil natuurlijk niet zeggen dat er inderdaad wordt geghost wanneer iemand geen contact meer met je zoekt. Zo had diegene zijn/haar telefoon kunnen verliezen, zijn geëmigreerd of is het mogelijk dat hij of zij gruwelijk ongeluk heeft gehad. Je weet het niet.

Maar veel mensen verraden zichzelf uiteindelijk door per ongeluk op een ongeopend bericht in hun DM te klikken. Als de persoon die je ghost dat ziet, vinden ze je uiteraard een heel vervelend persoon. De leesbevestigingen laten namelijk zien dat je inderdaad leeft en diegene gewoon schaamteloos negeert. Er is echter goed nieuws voor de ghosters: Instagram lijkt te hebben geluisterd naar de smeekbeden van mensen die regelmatig ghosten.

Door de aanpassing van Instagram kan je leesbevestigingen uitschakelen

De socialemediagigant gaat een optie introduceren waarmee je (eindelijk) leesbevestigingen in je DM’s kunt uitschakelen. Meta-CEO Mark Zuckerberg en hoofd van Instagram Adam Mosseri onthulden dat de functie momenteel wordt getest, terwijl ze fans een voorproefje geven van de opzet. Maar het duo heeft nog wel wat twijfels over een mogelijke releasedatum, dus begin nog niet te vroeg te juichen.

Gebruikers kunnen het ‘gezien’-label met één klik op de knop uitschakelen, wat betekent dat de ontvanger geen idee heeft wanneer je het hebt gelezen. Eigenlijk een beetje zoals het uitzetten van de blauwe vinkjes op WhatspApp.

Mosseri onthulde het nieuws op zijn Instagram-uitzendkanaal, wat tot grote vreugde van veel gebruikers van sociale media kwam. Hij zei: “We hebben jullie feedback gehoord en zijn begonnen met het testen van een nieuwe functie waarmee je leesbevestigingen kunt uitschakelen in jouw DM’s. Binnenkort kunnen mensen kiezen wanneer ze anderen willen laten zien wanneer ze hun berichten hebben gelezen.”

Nog heel even geduld

Het blijft onduidelijk wanneer de leesbevestigingenupdate daadwerkelijk zal beginnen, aangezien ‘binnenkort’ behoorlijk breed te interpreteren is. Maar Zuckerberg grapte in zijn post: “Als je iemand bent die mensen op gelezen laat staan: je dag is gekomen.”

Instagram ghosting
Foto: Meta

Om de functie te activeren, zouden gebruikers heel eenvoudig naar de Privacy- en Veiligheidsinstellingen gaan. Onder de categorie ‘Wie kan jouw activiteit zien’ komt dan een schakelaar naast de woorden ‘Leesbevestigingen’. Daaronder staat: “Anderen kunnen zien wanneer je hun berichten hebt gelezen. Berichten die weer kunnen verdwijnen, geven altijd een leesbevestiging.”

Dat kan je nu dus allemaal uitschakelen en iedereen lekker ‘ghosten’.