Niet in slaap kunnen vallen

Eén op de vier Nederlanders boven de twaalf jaar heeft last van slaapproblemen. De oorzaken van het slecht slapen kunnen van alles zijn: stress, angst, slaaphygiëne, elektronische apparaten, cafeïne en alcohol. Een drukke levensstijl, onregelmatige werktijden of gezondheidsproblemen, zoals slapeloosheid en slaapapneu, dragen ook bij aan slechte slaap.

Wanneer je slecht slaapt, zorgt het voor vermoeidheid, verminderde productiviteit en vergroot het de kans op gezondheidsrisico’s, zoals hart- en vaatziekten. Gelukkig is er weer een nieuwe slaaptechniek, acupressuur, en laten we hopen dat het werkt.

Wat is acupressuur en hoe werkt het?

Acupressuur is een techniek uit de traditionele Chinese geneeskunde waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten van het lichaam. Dit doen ze om pijn te verlichten, spierspanning te verminderen en de doorbloeding te verbeteren. Maar wist je dat het ook je slaap kan bevorderen? Dan wel net iets gemakkelijker.

Qianlei Li is een gecertificeerde Chinese geneeskunstbeoefenaar en gediplomeerd acupuncturist. Zij vertelt dat er een acupressuurpunt is dat je binnen enkele minuten kan helpen om in slaap vallen. Dit punt bevindt op je handpalm, tussen je duim en wijsvinger. Het werkt heel simpel. Zoek het plekje tussen je duim en wijsvinger op waar je het meeste huid hebt. Vervolgens gebruik je je vingers van je andere hand om stevig te knijpen op dat plekje. Houd dit vast terwijl je je ogen drie tot vijf minuten sluit. Probeer nergens anders aan te denken, behalve aan dat ene punt waar je in knijpt. En viola, als het goed is zou je nu snel in slaap moeten vallen.

Extra tip

Sammy Margo, een slaapexpert, wijst op nog een punt dat kan helpen: de inner frontier gate. Dit punt ligt aan de binnenkant van je pols, tussen twee pezen. Masseer dit punt met een cirkelvormige beweging voor een paar minuten voordat je gaat slapen.

Ook na deze trucjes niet in slaap kunnen vallen? Check deze tips van Matthew Walker en wie weet helpt het!