Svalbard Global Seed Vault – Noorwegen

Gelegen in een berghelling in Spitsbergen ligt daar ’s werelds grootse ondergrondse faciliteit Svalbard Global Seed Vault, dat meer dan 980.000 variëteiten van gewassen bewaart. Bijna elk land ter wereld heeft hier specimens in de zogenoemde zaadbank liggen. De bank is speciaal ontworpen wanneer er een verwoestende natuurlijke of door de mens veroorzaakte ramp plaatsvindt. Regeringen wereldwijd kunnen zaden uit de kluis opvragen om hun landbouwproductie opnieuw op te starten mocht er sprake zijn van een ramp. Medewerkers van de faciliteit zijn echter de enige mensen die hier binnen mogen. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de zaadbank is een virtuele tour de dichtstbijzijnde mogelijkheid om hier een kijkje in te nemen.

Illegale plekken ter wereld MAN MAN

Mount Weather Emergency Operations Center – Virginia

Mount Weather is ontworpen als de veiligste plek op aarde waar hoge ambtenaren kunnen schuilen in geval van een nationale ramp of wereldwijde crisis. Het gigantische complex is uitgerust met alles wat je maar kunt bedenken bij een mogelijke ramp. Van energiecentrales en ziekenhuizen, tot politie- en brandweerafdelingen, tot eet-en recreatiegebieden, tot een rioolwaterzuiveringsinstallatie en een openbaar vervoerssysteem inclusief eigen wetten en leiders. Tenzij je tot de meest elitaire mensen van Amerikaanse politici en militairen behoort, zul je deze geheime faciliteit nooit te zien krijgen.

Illegale plekken ter wereld MAN MAN

Bhangarh Fort – India

Gelegen in de Indiase deelstaat Rajasthan ligt daar het Bhangarh fort. Het is een 17-eeuws bouwwerk doordrenkt van mysterie, mythes en geruchten. De legenden over het fort gaan rond. Vloeken, paranormale ontmoetingen, magie en dodelijke ongelukken zijn daar een aantal voorbeelden van. Vandaag de dag wordt Bhangarh Fort gezien als één van de meest spookachtige plekken in India. De regering heeft dan ook strikte regels voor het betreden van het fort opgelegd. Overdag is het fort toegankelijk voor bezoekers, maar voor hen is het ten strengste verboden om dit gebied te betreden tussen zonsondergang en zonsopgang. Locals zeggen zelfs dat de mensen die deze regel negeren nooit meer terug zijn gezien.

Illegale plekken ter wereld MAN MAN

Mezhgorye – Rusland

Mezhgorye is een mysterieuze, gesloten stad gelegen in de republiek van Bashkortosan in Rusland. Er wordt gezegd dat de bewoners van de stad werken aan een strikt geheim programma dat te maken heeft met de nabijgelegen Yamantaw-berg. Hier gaat het mogelijk om een nucleaire faciliteit of een bunker. Er zijn echter al veel vragen gesteld aan de Russische regering over Mezhgorye. Deze gaf daarop een aantal niet-eenduidige antwoorden. Variërend van een kolenmagazijn tot een opslagruimte voor voedsel of nationale schatten. Wat er precies in dit mysterieuze stadje gebeurt blijft dus erg onduidelijk voor de wereld. Eén ding is zeker: het is geen luxe vakantie oord.

Illegale plekken ter wereld MAN MAN

Surtsey – IJsland

Het vulkanische eiland Surtsey, gelegen aan de zuidkust van IJsland, is een van de nieuwste verboden plekken ter wereld. Het eiland is ontstaan uit de Atlantische Oceaan na een uitgebreide vulkaanuitbarsting in de jaren 60. Slechts enkele wetenschappers hebben ooit toestemming gekregen om een bezoek te brengen aan Surtsey. Hierdoor is het wellicht een van ’s werelds meest ongerepte natuurlijke omgeving ter wereld. De wetenschappers die het eiland ooit hebben bezocht, hebben dan ook al hun sporen moeten wissen wanneer ze vertrokken.

Illegale plekken ter wereld MAN MAN

Lascaux Caves – Frankrijk

Lascaux Caves, ook wel de labyrintische grotten van Lascaux genoemd. De grotten zijn de thuisbasis van één van de beroemdste voorbeelden van paleolithische grotschilderingen ter wereld. Het oude kunstwerk, dat voornamelijk grote dieren afschildert, is meer dan 17.500 jaar oud. De grotten zijn helaas niet meer te betreden voor bezoekers. Ooit waren deze echter nog wel open voor publiek maar werden later gesloten toen koolstofdioxide, hitte, vochtigheid en andere verontreinigde stoffen die geproduceerd werden door bezoekers de schilderingen begon te beschadigen. Lascaux Caves staan inmiddels op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Zelden worden de grotten nog betreden door een beveiligingsbeambte die af en toe per week enkele minuten langskomt.

Illegale plekken ter wereld MAN MAN

Ilha da Queimada Grande – Brazilië

Ilha da Queimada Grande wordt ook wel het slangen eiland genoemd. Op het eiland wonen dan ook geen mensen maar duizenden gouden lansdodende pitadders, één van de dodelijkste slangensoorten ter wereld. De Braziliaanse regering heeft dan ook bezoekers verboden om het eiland te bezoeken met uitzondering van enkele wetenschappers.

Illegale plekken ter wereld MAN MAN

Area 51 – Nevada

Area 51, officieel The Groom Lake Test Site, is een militaire basis gelegen in het zuiden van Nevada. Pas in 2013 is de plek officieel erkend doordat de CIA documenten openbaar maakte over het bestaan van Area 51. Wat er precies gebeurt is allemaal wat onduidelijk. Hoogstwaarschijnlijk wordt de plek gebruikt voor de ontwikkelingen en het testen van vliegtuigen en wapens voor het Amerikaanse leger. Echter geloven complottheoretici dat het een plek is waar onderzoek wordt gedaan naar buitenaards leven.

Illegale plekken ter wereld MAN MAN

North Sentinel Island – Andaman Eilanden, India

In de Golf van Bengalen ligt daar North Sentinel Island, de thuisbasis van de inheemse Sentinelese mensen. Het eiland is niet alleen moeilijk te bezoeken door het omliggende koraalrif, maar het is ook bijna onmogelijk vanwege de vijandigheid van de bevolking. De Sentinelezen hebben dan ook geen contact met andere volkeren en gebruiken geweld wanneer ze zich bedreigt voelen. Hierdoor blijft de bevolking ook onaangetast voor de moderne beschaving. De Indiase regering heeft het hele eiland tot een uitsluitingszone verklaard.

Illegale plekken ter wereld MAN MAN

Poveglia – Italië

Poveglia is ook wel de real life versie van Shutter Island. Het kleine eiland ligt tussen Venice en Lido, in het Noorden van Italië. Ooit was het de thuisbasis van een psychiatrische instelling waar patiënten werden gemarteld en als experiment dienden. Voordat het als psychiatrische instelling diende werd het gebruikt als een quarantainekolonie waar doden en stervende mensen op gigantische brandstapels werden gegooid om verbrand te worden. Er wordt gezegd dat het spookt op het eiland, hierdoor is het voor locals en toeristen verboden om het eiland te bezoeken.

Illegale plekken ter wereld MAN MAN

Aangezien je deze plekken nooit in je hele leven kunt bezoeken hebben we een aantal plekken die je zeker wél ooit moet bezoeken in je leven. Niet alleen zijn ze uniek en hebben veel prachtige bezienswaardigheden, ook dreigen deze plekken in de toekomst te verdwijnen van onze aardbol.