Voorbereiding van een sollicitatiegesprek

De volgende dingen moet je dus vooral niet doen op een sollicitatiegesprek. Knoop dat goed in je oren.

1. Naam vergeten

Veel van ons maken deze fout. Iemand stelt zich voor en jij bent een split-second na de handdruk de naam van de persoon tegenover je al kwijt. Een beetje ongemakkelijk, en zeker als het gaat om een potentiële nieuwe baas. De eerste fout die je dus absoluut niet moet maken is het vergeten van je interviewer. Het staat onbeleefd en kan respectloos overkomen.

2. Onprofessioneel gedrag

Kleine kans dat je wordt aangenomen als je op je sollicitatie verschijnt met een kater of een gescheurd overhemd. Een onprofessionele houding kan funest zijn voor je kans op de nieuwe baan. Het komt namelijk bij het bedrijf over alsof je kinderachtig en ongemotiveerd bent. Hoe goed je ook bent in je werk, een onprofessionele werknemer wil niemand in zijn team.

3. Geen voorkennis hebben over het bedrijf

Oei oei, als je al niet eens de moeite neemt om te leren waar het bedrijf voor staat en hoe het te werk gaat, hoe zul je dan wel niet op de werkvloer functioneren. Geen vooronderzoek doen naar het bedrijf waar je solliciteert komt over als lui en alsof de baan je niets boeit. En inderdaad, dan gaat de functie aan je neus voorbij.

sollicitatiegesprek

4. Vooroordelen tonen

Op welke manier dan ook (man/vrouw, huidskleur, lang/kort, dik/dun); vooroordelen zijn een no-go. Wanneer de functie boven jou wordt bekleed door (bijvoorbeeld) een vrouw en je maakt er een opmerking over, dan kun je de functie wel vergeten.

5. Geen oogcontact

Een wat subtielere fout die wordt gemaakt, maar toch heel belangrijk. Maak oogcontact bij je sollicitatie. Wanneer je dit niet doet, kun je overkomen als onpersoonlijk en onzeker. Geen geschikte kandidaat dus. Next.

6. Je telefoon checken

Als je ongeïnteresseerd en onverschillig over wil komen, blijf dan vooral je telefoon checken. de interviewer zal het niet op prijs stellen en die functie kan best prima opgevuld worden door een andere werknemer.

telefoon checken

7. Negatieve houding

Negativiteit creëert een slechte eerste indruk. Houdt het gesprek dus vooral positief, maar blijf wel eerlijk.

8. Gefocust zijn op alleen het geld

Voor jou is je inkomen natuurlijk een hele belangrijke factor, maar het bedrijf is hoogstwaarschijnlijk naar iemand op zoek die ook echt hart heeft voor de zaak. Wanneer je motivatie voor de sollicitatie alleen bestaat uit geld-gerelateerde zaken, komt dit absoluut niet goed over. Dit betekent niet dat je niet over je salaris mág praten, maar wees er voorzichtig mee.

Wil je nu weten hoe het wel moet? Zo beantwoord je de moeilijke vragen die de interviewer je vast en zeker gaat stellen op je sollicitatiegesprek. Succes!