Enkele manieren om jezelf beter te voelen als vrijgezel

Mensen krijgen vaak de indruk dat ze een relatie nodig hebben, en als ze dat niet hebben er iets mis met ze is. Toch is het wel begrijpelijk dat je de druk van de samenleving voelt als het gaat om single zijn. Toch is het niet iets om je voor te moeten schamen. Eigenlijk is het een hele belangrijke levenskeuze en er zijn veel redenen waarom iemand ervoor kiest om vrijgezel te zijn, tijdelijk of permanent. Voor sommige mensen is het namelijk geen bewuste keuze, maar voor heel veel mensen ook wel. Lees hieronder een aantal tips om beter om te leren gaan met je gevoelens van schaamte.

1. Omarm het vrijgezel zijn

Het is belangrijk om te leren hoe je je huidige relatiestatus kunt accepteren en omarmen. Het is namelijk helemaal geen ramp om single door het leven te gaan. Het is een kans voor zelfontdekking, vrijheid en zelfontwikkeling. Begrijp dat het helemaal niet zo erg is om single te zijn en dat het een bevredigende manier van leven kan zijn.

vrijgezel zijn goed

2. Begrijp je gevoelens

Neem vooral de tijd om over je gevoelens na te denken en te begrijpen. Leer te begrijpen waar je gevoel van schaamte over single zijn vandaan komt. Deze gevoelens worden namelijk ook vaak beïnvloed door sociale druk en druk vanuit je familie. Zo groeien we op met het idee dat een romantische relatie het ultieme doel is, wat kan leiden tot gevoelens van schaamte als je niet aan deze norm voldoet.

3. Stel persoonlijke doelen

In plaats van je te focussen op je relatiestatus, is het handig om persoonlijke doelen voor jezelf te stellen. Wat wil je bereiken in je leven op het gebied van carrière of persoonlijke ontwikkeling? Soms leidt een relatie je namelijk juist af van de doelen die je wil behalen. Dat is namelijk ook een van de redenen waarom sommige mensen ervoor kiezen om bewust vrijgezel te zijn. Het stellen en ernaar streven van deze persoonlijke doelen kan een gevoel van doelgerichtheid en vervulling geven. Dit is een goede manier om je tevredener en aantrekkelijker te voelen voor anderen.

4. Omgaan met externe druk

Vaak is het stigma rond single zijn verbonden met externe druk en de verwachtingen van andere mensen. Het is dus erg belangrijk om te leren gezonde grenzen voor jezelf te stellen en je niet gedwongen te voelen door de mening van anderen.

schamen over single zijn

5. Vergroot je zelfvertrouwen

Het is erg belangrijk om te werken aan je zelfvertrouwen en je eigenwaarde. Zo zorgt zelfverzekerdheid er niet alleen voor dat je je beter voelt als je single bent, maar het maakt je ook een stuk aantrekkelijker voor potentiële partners. Zelfvertrouwen komt voort uit het accepteren en weten van wie je bent, ongeacht je relatiestatus.

6. Focus op geluk

Het is belangrijk om te onthouden dat je geluk niet afhankelijk is van je relatiestatus. Zo leiden veel vrijgezellen een bevredigend en vreugdevol leven. Het is belangrijk om je eigen weg te vinden, je te concentreren op je passies en interesses en om keuzes te maken die aansluiten bij je ware zelf.

7. Maak contact met dierbaren

Het koesteren en het onderhouden van de relaties met je vrienden en familie is van cruciaal belang. Zo bieden ze liefde, steun en een gevoel van verbondenheid. Sociale interactie met andere mensen is belangrijk voor je persoonlijke welzijn en kan ervoor zorgen dat je je minder alleen voelt.

8. Overweeg therapie

Als je bij jezelf merkt dat je je erg schaamt om single te zijn en het een grote invloed heeft op je algehele welzijn en geluk, overweeg dan om met een therapeut te praten. Zo kan therapie je namelijk helpen om je gevoelens te onderzoeken, onderliggende problemen aan te pakken en manieren te ontwikkelen om hiermee om te gaan. Het biedt een veilige ruimte om eventuele emotionele bagage te verwerken die wellicht bijdragen aan deze gevoelens van schaamte.

Leer dus om te genieten van het single zijn. Gebruik deze tijd om jezelf beter te leren kennen, nieuwe avonturen aan te gaan en plezier te hebben. Ga bijvoorbeeld op reis, probeer nieuwe hobby’s uit, besteed meer tijd aan zelfzorg en investeer in vriendschappen. Het is normaal om schaamte te voelen over single zijn, maar het is niet nodig. Zo biedt het vrijgezellenbestaan veel voordelen en mogelijkheden voor persoonlijke groei en geluk.