Wees eerlijk maar voorzichtig over je gevoelens

Het kan ontzettend lastig zijn als iemand ‘Ik hou van jou’ zegt, maar jij het niet voelt. Probeer toch eerlijk te zijn over je gevoelens, maar wees ook voorzichtig om de ander niet te kwetsen. Het is natuurlijk heel wat als iemand de woorden durft te spreken, maar als jij het niet voelt, dan moet je dat eerlijk aangeven. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je dat momenteel nog niet op dezelfde manier voelt en dat je even de tijd nodig hebt om het te verwerken.

Geef de ander nooit valse hoop

Ben je er na een tijdje achter dat je het ├ęcht niet voor de ander voelt? Dan duurt eerlijkheid het langst. Dit zorgt er ook voor dat je niet per ongeluk nog valse hoop geeft aan de ander. Natuurlijk kan je niet volledig voorspellen hoe jouw eigen gevoelens gaan veranderen in de loop van de tijd. Toch weet je vaak wel of er nog potentie in zit, dus als je al aanvoelt dat het ‘Ik hou van jou’ gevoel niet gaat komen, kun je daar het beste duidelijk over zijn.

Toon begrip ondanks dat jij het niet voelt

Omdat het ontzettend moeilijk kan zijn voor de ander om te horen dat jij niet hetzelfde voelt, is het goed om veel begrip te tonen. Erken de moed die het kostte voor de ander om hun gevoelens te uiten en bedank hen voor hun openheid. Wanneer jij aangeeft dat jij het niet voelt, dan gaat dat zorgen voor verdriet en teleurstelling. Toon daarom ook empathie en geef aan dat je begrijpt dat dit moeilijk voor hen kan zijn.

wat doen wanneer je geen gevoelens hebt en de ander zegt ik hou van je

Communiceer open over waarom jij het niet voelt

Wanneer jij aangeeft niet hetzelfde te voelen, dan is het verstandig om meer informatie te delen over jouw gevoelens. Als je zo open mogelijk communiceert over jouw gevoelens en waarom jij het ‘Ik hou van jou’ gevoel (nog) niet voelt, dan weet de ander ook dat het een complexe situatie is. Vermijd hierin wel beschuldigingen en elkaars persoonlijke tekortkomingen. Leg de focus daarentegen op het verschil tussen jullie emoties.

Geef de ander ruimte

Als laatste is het belangrijk om te erkennen dat de ander tijd nodig heeft om de afwijzing te verwerken. Het is daarom ook goed om hen ook die ruimte te geven. Wees ook bereid om te luisteren als ze behoefte hebben aan verdere gesprekken, maar forceer dit niet. Respecteer ook de grenzen van de ander en laat hen bepalen wanneer ze klaar zijn om verder te praten. Het is natuurlijk altijd verschillend per situatie, maar als je respectvol en empathisch blijft, komen jullie er samen uit.

Het kan ook zo zijn dat de situatie andersom is. Lees in dat geval wat je moet doen wanneer de ander geen ‘ik hou van je’ terugzegt.