Het salaris voor een hypotheek van 1 miljoen euro

Een hypotheek van één miljoen euro krijg je niet zomaar van de bank, dat zou lekker makkelijk zijn. Om een hypotheek van één miljoen euro te krijgen, moeten stellen heel goed nadenken over hun inkomens. De huizenprijzen in ons land laten monden soms openvallen. Zo ben je in Amsterdam al gauw 500.000 euro kwijt voor een prima twee slaapkamerappartement. Simpel gezegd: een woning vinden in Amsterdam met de waarde van 1 miljoen euro, dat is appeltje-eitje.

Het lijkt misschien haalbaar, vooral voor een stel van twee, maar het vraagt een hoop geld. Voor een huis van één miljoen euro in Nederland moeten beide partners ongeveer 100.000 euro per jaar verdienen, een heel hoog brutosalaris dus. We kunnen wel stellen dat slechts een klein deel van de bevolking dit bedrag verdient, gezien het feit dat het modale salaris in 2024 uitkomt op zo’n 42.000 euro.

Echter kent zo’n hoge hypotheek natuurlijk ook flinke nadelen. Zo zullen de bruto maandlasten ongeveer 4.900 euro zijn, met een rentepercentage van 4,2% voor ongeveer tien jaar. Of het dus een goed idee is om zo’n hoge hypotheek aan te vragen, dat is te betwijfelen. Misschien toch slimmer om toch te gaan voor een woning in een lagere prijsklasse?