Huishoudelijke taken verdelen kan funest zijn voor je relatie

Je zou het niet zeggen, maar het verdelen van de huishoudelijke taken kan funest zijn voor je relatie. Het werkt volgens psychologen namelijk ook niet: je krijgt er vooral gedoe van. Want het uitruimen van de vaatwasser? Dat is een stuk minder ‘erg’ om te doen dan die vieze vuilniszak naar buiten sjouwen. Wat de taakverdeling ook is, je krijgt er vanzelf gedoe over. Want, of het is minder zwaar, of iemand is het vergeten te doen. En het begin van de ruzie is er weer…

Het huishouden is en blijft een interessant onderwerp

Onderzoekers en schrijvers zijn al jaren bezig met het huishouden. Waarom blijft het vaak zo’n punt van discussie bij koppels? Waarom hebben vrouwen altijd het gevoel dat ze meer doen? Verdeel het huishouden eerlijk tussen man en vrouw, anders delft iemand het onderspit, stelt de Amerikaanse schrijver Eve Rodsky. “Mannen hebben twee keer zo veel vrije tijd als vrouwen, blijkt uit onderzoek. Ze claimen het gewoon: ik ga golfen, doei! Vrouwen mogen het thuis opknappen.” Dat is ook niet wat je wilt.

huishoudelijke taken funest relatie

Huishoudelijke taken verdelen

Wat dan het beste trucje is om een schoon huis te hebben én een leuke relatie te houden? Schrijf alle taken eens op die moeten gebeuren en verdeel de kaartjes, zo voorkom je dat je allebei elke keer hetzelfde doet. Niet alles hoeft altijd, maar soms moet nu eenmaal die badkamer geboend worden. Dan komt die kaart op de ‘to do’ stapel. Die stapel verdeel je lekker één keer per week, kaarten kiezen en succes.

En de beste tip van de experts? “Zoek een hobby. Net als je partner. Dan kun je wat doen met die tijd die je meer dan ooit gaat pakken voor jezelf. ‘Sorry schat, ik ben tennissen/rennen, doei!’ Gewoon doen. Die vaat komt morgen wel weer – of niet.” Wij weten alleen niet of dat ook echt werkt, want ruzie over een niet uitgeruimde vaatwasser is natuurlijk zo gemaakt.