Hoe vaak moet ik schoonmaken?

Schoonmaken is wellicht niet jouw favoriete bezigheid, maar het moet toch echt gebeuren. Vaak is het achteraf ook helemaal niet zo’n ramp zodra het weer lekker fris ruikt. Wil je weten wat je wanneer je moet doen? Lees dit artikel dan goed door, want we vertellen je piekfijn hoe een schoonmaakschema in elkaar moet zitten.

 

1. Gebruikte spullen opbergen

Ben je klaar met iets, zoals je werkspullen in de woonkamer? Stop dan alle pennen weer terug in je etui en ruim alles netjes op in de kast. Zo blijven er geen onnodige spullen liggen en kan je sneller schoonmaken zonder dat je er veel voor moet opruimen.

2. Houd je keuken goed schoon

Alle keukens worden dagelijks wel gebruik. Er gebeurd nou eenmaal veel op het aanrecht. Doordat je je eten daar klaarmaakt, wil je dat dit elke dag even schoongemaakt wordt. Dus ga er ná gebruik meteen even met een doekje overheen. Zo voorkom je dat er restjes blijven liggen en dat het bijvoorbeeld gaat schimmelen. Dat wil je niet, zeker niet als je net een mooie industriële keuken hebt laten zetten. Ga er dus netjes mee om.

schoonmaken

3. Vaat gelijk in de machine

Als je een bord gebruikt hebt, of een glas, ruim dit meteen op. Wanneer je een vaatwasser hebt, kan je het meteen in de machine doen. Moet je het met de hand afwassen? Ook dan is het beter dat je het meteen doet. Anders heb je een enorme klus te doen aan het eind van de week.

 

Dit moet je wekelijks schoonmaken

1. Het bed

Het bed is een factor waar we ons allemaal wel eens op verkijken. Verschoon minimaal 1x per week je beddengoed, maximaal een keer per twee weken. Je kussenslopen het liefst iets vaker, want daar komen de meeste bacteriën op. Dus, houd als het rekening met een keer wassen per één à twee weken. Hiermee houd je niet alleen je bed, maar ook jezelf een stuk frisser.

2. De badkamer

Het afspoelen van je slaap en het gebruik van het toilet is al genoeg reden om je badkamer één keer per week even flink te schrobben. Maak de wastafels, douche en spiegel schoon. Vergeet vooral het toilet en eventuele badkamerkastjes niet. Dit is een plek waar zich veel stof in ophoopt, dus voor de huisstofmijt is dit een fijne plek om te broeien. Goed schoonmaken dus.

3. Meubels

Maak alle meubels even stofvrij. Dit hoef je echt niet in één dag te proppen. Probeer een schema te maken waarbij je elke dag een klein beetje doet. Ben je met meer mensen in het huishouden? Dan is het verstandig om iedereen aan de beurt te laten komen, anders is het onbegonnen werk. Neem hierbij ook het keukenmeubilair mee, want is kastjes en lades kan zich al snel een hoop stof verzamelen. Heerlijk als dat allemaal weer stof-vrij is.

Eens in de zoveel tijd alles schoonmaken

Natuurlijk is het fijn om soms even alles schoon te maken. Matrassen omdraaien, de koelkast poetsen, je kledingkast en je ramen zijn een aantal zaken waar je extra aandacht aan moet besteden. Maar ook dingen zoals de muren in de badkamer en de afzuigkap moet je soms even bijhouden. We raden je aan dit soort zaken elke maand even te doen. Want hoe vaker je het doet, hoe minder moeite het per keer kost. Want als je het even een paar maanden laat voor wat het is, mag je aan het eind van het jaar flink gaan schrobben om alles schoon te krijgen.