Maak kennis met de film genaamd A Serbian Film

Een horrorfilm kan behoorlijk controversieel zijn. Neem bijvoorbeeld dus deze film genaamd A Serbian Film. Dit is een exploitatiehorrorfilm uit 2010, die zo schokkend is dat hij verboden is in meerdere landen.

Deze beruchte film, geregisseerd door Srđan Spasojević, vertelt het verhaal van een voormalig ster uit volwassenfilms, die instemt met deelname aan een laatse ‘kunstfilm’, om zijn carrière hierna voor eens en voor altijd vaarwel te zeggen. Later ontdekt hij dat hij wordt ingezet voor een film, met werkelijk waar de meest ranzige en mensonterende thema’s ooit, getoond op het witte doek. De film bevat scènes die menig persoon zal shockeren voor de rest van hun leven.

Bekijk hier de trailer van A Serbian Film (op eigen risico):

De verboden horrorfilm

Het is dan ook geen wonder dat A Serbian Film verboden is in landen als Australië, Maleisië en Noorwegen, vanwege de expliciete en schokkende inhoud. In het Verenigd Koninkrijk eiste de Westminster Council dat de film eerst door de BBFC geclassificeerd zou worden, voordat hij op het Film Four FrightFest vertoond zou worden. Uiteindelijk moest de film worden teruggetrokken nadat 49 verplichte cuts waren bevolen, wat bijna vier minuten aan materiaal besloeg.

Toen de film werd vertoond op het Sitges Film Festival in Spanje, werd hij zelfs met onmiddellijke ingang verbannen. De festivaldirecteur, Angel Sala, werd in 2011 zelfs gearresteerd wegens het vertonen van de horrorfilm. Hoewel de aanklachten later werden ingetrokken, bleef de controverse rondom deze film voortduren.

Voor regisseur Srđan Spasojević was deze reactie op zijn film een teken dat we niet zo vrij leven als we denken. A Serbian Film is dan ook niet alleen een controversiële film, maar ook een statement tegen politieke correctheid volgens de beste man.

Een overdosis aan shockeffect maakt een film nog niet goed

Met een magere 45 procent op Rotten Tomatoes van critici en slechts 43 procent van het publiek, is het duidelijk dat deze film geen grote hit is. Voor sommigen is het een artistiek statement, voor anderen simpelweg te schokkend en verontrustend om te aanschouwen. Wees gewaarschuwd! Als je de film toch besluit een kans te geven weet dan dat het door eerdere kijkers op X ten strengste werd afgeraden:

tweet

tweet