North Sentinel Island is het gevaarlijkste eiland op aarde

Iedereen die het eiland probeert te betreden, komt niet levend terug. Het North Sentinel Island, gelegen in de Indische Oceaan, is daarom het gevaarlijkste eiland op aarde. Niet om de gevaarlijke dieren die er kunnen leven of bepaalde giftige stoffen op het eiland, maar door de oorspronkelijk eilandbewoners, ook wel Sentinelese-aboriginals genoemd.

Dit volk is nog nooit in contact gekomen met de moderne wereld. Maar dat heeft ook een reden: het volk is extreem agressief tegen buitenstaanders. Na de tsunami in 2004 wilde een vliegtuig de toestand van het eiland checken, maar dit bleek geen goed idee. Binnen no-time werd het toestel beschoten met pijlen. Ook werden er ooit twee vissers om het leven gebracht die per ongeluk strandde op het eiland. Toen een helikopter de lichamen wilde ophalen, werd het hen onmogelijk gemaakt om te landen. Kortom, blijf hier weg.

Het eiland is ongeveer even groot als Manhattan en is volledige bedekt met oerwoud. Hierdoor is het aantal inwoners onbekend. North Sentinel Island valt officieel onder de Indian Union Territory, maar wordt volledig als zelfstandig gezien. Tot de dag van vandaag weet niemand wat voor taal de bewoners spreken en welke wetten en regels ze hebben. Mensen konden een glimp opvangen van hoe ze jaagden op vissen in het water, hun boomstamkano’s over de rivieren lieten varen en hoe ze bogen richtten op andere dieren.

Een organisatie, Survival International, verdedigt inheemse volkeren over de hele wereld; van het Amazoneregenwoud tot aan de Indische Oceaan. Volgens de organisatie zijn de Sentinelezen wellicht het meest geïsoleerde volk ter wereld.

Hoe blijven ze zo geïsoleerd door de jaren heen?

Een simpele verklaring voor de manier waarop Sentinelezen zich zo hebben kunnen afzonderen van de buitenwereld is er niet. Al eeuwen probeerden buitenstanders contact te leggen met de eilandbewoners, maar slechts enkelen slaagden om aan land te komen. Vaak werden zij met gebaren en later pijlen weer weggejaagd. Bij andere eilanden van de Andaman-archipel waren er ook inheemse gemeenschappen die erg leken op de Sentinelezen. Toen de Britten de eilanden binnenvielen in 1900 en daar een strafkolonie vestigden, waren de gevolgen gruwelijk. De eilandbewoners konden niet tegen de ziektes en het geweld dat de Britten met zich meebrachten, waardoor ze kwamen te overlijden. Al met al is het dus geen aanrader om dit eiland te bezoeken als je je leven dierbaar bent.