Een collectie horloges om van te watertanden

Laten we vooropstellen dat degene die deze tien exemplaren werkelijk bezit, zichzelf een gelukkig man mag noemen. Op horlogevlak welteverstaan. Zoals hierboven al aangegeven is het weliswaar een persoonlijk iets, maar dat wil niet zeggen dat er niet enkele horloges zijn die als ‘iconisch’ bestempeld mogen worden en dus op z’n minst gerespecteerd dienen te worden.

In dit rijtje aan horloges is werkelijk uit iedere categorie iets opgenomen. Iconen zoals de Speedmaster wisselen af met Haute Horlogerie in de vorm van MB&F. Echter, ook sterke toolwatches als de Casio G-Shock maken onderdeel uit van het lijstje. Kortom, een verzameling snoepgoed die waarschijnlijk bij iedere horlogeliefhebber wel op waardering kan rekenen. Samengesteld door verzamelaars welteverstaan. We horen het natuurlijk graag hoe jullie rijtje van tien favorieten uit zou zien.

10. Casio G-Shock

10 horloges mannen verzameling bezit MAN MAN

Hoewel de G-Shock nog niet zo heel lang om een gigantische hoeveelheid polsen schittert, is het toch een horloge dat al ruim 30 jaar onder ons is. Het was bij de introductie in de jaren 80 al meteen een hit. Dit kwam simpelweg door combinatie van een futuristisch design, hoogwaardige kwaliteit, stevigheid én een prijs waardoor aankoop vereenvoudigd wordt. Kortom, een icoon in z’n eigen klasse en een horloge dat inmiddels in gigantisch veel variaties de wereld over gaat.

9. Tag Heuer Monaco

10 horloges mannen verzameling bezit MAN MAN

Tag Heuer heeft als horlogemerk gigantisch veel strepen verdiend in de racerij. Het is bijna in één adem dat men ‘Tag Heuer’ en ‘racen’ noemt. De Tag Heuer Monaco werd voor het eerst geïntroduceerd in 1969 en was een primeur. Het betreft namelijk het eerste vierkante, waterdichte horloge ooit. Bovendien was het – dit is discutabel – het eerste automatische chronograaf-uurwerk ter wereld. Toen Steve McQueen er in 1971 mee gespot werd, verwierf het horloge eeuwige roem. Vandaag de dag nog steeds een van de meest geliefde Tag Heuer horloges.

8. Patek Philippe Calatrava

10 horloges mannen verzameling bezit MAN MAN

Ondanks het feit dat de meeste mensen Patek Philippe waarschijnlijk kennen van de Nautilus (hét beroemde Gérald Genta design) is de Calatrava toch echt het horloge van Patek dat je volgens collectors hoort te bezitten. De Calatrava is al bijna een eeuw dé dress watch voor velen. Het horloge werd voor het eerst geproduceerd in 1932 en is sindsdien vaak het voorbeeld geweest voor het stijlvol realiseren van een dress watch.

7. Breguet Type XX/XXI

10 horloges mannen verzameling bezit MAN MAN

Wat ons betreft een van de minder mooie creaties van Breguets tekentafels. Ondanks dat wel een zeer bekend horloge. De kenner ziet meteen dat het hier een zeer robuust pilotenhorloge betreft, dat zijn oorsprong vindt in de Franse luchtmacht. Het horloge is uitgerust met een Flyback chronograaf. De XXI is een update van het origineel en ook een XXII is een doorontwikkelde versie.

6. MB&F Horological Machine

10 horloges mannen verzameling bezit MAN MAN

MB&F is een merk dat in de horloge-industrie als jonkie bestempeld kan worden, maar het is absoluut een van de groten – nu al. Maximilian Büsser & Friends werd in 2005 opgericht door Maximilian Büsser. Het doel was om horlogerie te herdefiniëren. Zoals het merk zelf ook aangeeft zijn deze ‘horloges’ niet langer gemaakt met het doel de tijd te showen, maar juist om het onderwerp tijd ondergeschikt te maken aan de aspecten eromheen. Als je het design van dit horloge ziet weet je dat dat aardig gelukt is.

5. Jaeger-LeCoultre Reverso

10 horloges mannen verzameling bezit MAN MAN

Waarschijnlijk één van de meest iconische designs die de horlogewereld ooit gezien heeft. De Reverso doet precies wat de naam al insinueert: de kast kan achterstevoren gedragen worden. Het horloge werd voor ’t eerst geïntroduceerd in 1931 en is sindsdien niet meer weg te denken uit de top van de internationale horloge-industrie. De rechthoekige kast wordt door de rand vastgehouden in z’n behuizing, maar daarbinnen kan de drager kiezen welke van de twee zijdes hij graag ziet en welke niet. Een uniek design waar LeCoultre uiteraard patent op heeft.

4. Audemars Piguet Royal Oak

10 horloges mannen verzameling bezit MAN MAN

Eerder al wisten we jullie te vertellen over de Patek Philippe Nautilus en hoe dat een Gérald Genta ontwerp is. De Audemars Piguet Royal Oak is eveneens een design van de hand van Genta. Beide horloges zijn geïnspireerd door de patrijspoorten van schepen. Ondanks Genta’s afkeer met betrekking tot horloges in het algemeen, wordt hij door velen gezien als één van de beste horloge-ontwerpers die de wereld ooit gezien heeft. Logischerwijs zijn ontwerpen als de Nautilus en dus deze Audemars Piguet Royal Oak meegegaan in die beleving. Het maakt dit een van de meest gewaardeerde horloges.

3. Breitling Navitimer

10 horloges mannen verzameling bezit MAN MAN

Breitling, één van de best verkopende horlogemerken, heeft als horlogemerk een zeer rijke historie en kenmerkt zich met name door de luchtvaart karakteristieken. Het merk is de afgelopen paar jaren enigszins in een slop geraakt, maar dat doet niets af aan het feit dat het wel degelijk een iconisch merk is. De Breitling Navitimer werd voor het eerst geïntroduceerd in 1952 en wordt door velen gezien als een van de beste luchtvaart-gerelateerde horloges ooit gemaakt. Het horloge omvat alles waar Breitling ooit voor werd opgericht: precisie, kwaliteit en functionaliteit.

2. Rolex Submariner

10 horloges mannen verzameling bezit MAN MAN

Het is aardig safe to say dat de Rolex Submariner het meest iconische duikhorloge ter wereld is. Mocht je daaraan twijfelen, vraag jezelf dan eens af waarom de meeste duikhorloges (lees: 99%) praktisch een 1 op 1 kopie is van een Sub. Het merk wist met de Submariner een horloge te introduceren dat zich kenmerkte door hoge kwaliteit samen te smelten met een robuust uiterlijk en alledaags design.

1. Omega Speedmaster

10 horloges mannen verzameling bezit MAN MAN

Mensen die een beetje bekend zijn met het merk uit Biel denken bij ‘Omega’ meteen aan maanlandingen en Apollo Space Missions. De Omega Speedmaster wordt gezien als first watch on the moon en is voor velen dan ook een absolute lijstaanvoerder wat betreft potentiële aankopen. De Omega Speedmaster is een van die chronografen die nooit aan populariteit zal inbinden. Sterker nog, met het in Nederland geïnitieerde #speedytuesday lijkt er voorlopig enkel sprake van toenemende populariteit.