Hoofdpijn na het drinken van rode wijn?

Hoofdpijn na het drinken van alcohol en/of rode wijn is natuurlijk niet iets vreemds. Het houdt dan ook vaak verband met de hoeveelheid en of je lichaam voldoende resistent ten overstaan van alcohol is. Maar een team van de universiteit van Californië heeft onderzocht dat hoofdpijn na slechts één glas alcohol vaak te wijten is aan een stof in rode druiven die de manier waarop het lichaam alcohol metaboliseert, kan verstoren. Die verbinding heet in de volksmond quercetine, een uit planten afkomstige zogeheten flavonol. Naarmate rode druiven meer aan zonlicht worden blootgesteld maken ze meer van deze stof aan.

En dat zou dan weer betekenen dat de duurdere wijnen, waarbij de druiven vaak afkomstig zijn uit de warmste gebieden, juist slechter zijn voor de meer hoofdpijn gevoelige consument. “De goedkope druivensoorten worden geteeld op wijnstokken met een groot bladerdak en veel bladeren, zodat ze niet zoveel zon krijgen. Terwijl de hoogwaardige druiven afkomstig zijn van kleinere gewassen met minder bladeren. De hoeveelheid zonneschijn wordt zo zorgvuldig beheerd om de kwaliteit van de wijn te verbeteren”, zo vertelt onderzoeker Andrew Waterhouse van de Universiteit van Californië tegen BBC.

Mogelijke andere oorzaken

Een andere suggestie is mogelijk sulfieten, conserveermiddelen om de houdbaarheid van de wijn te verlengen en de wijn vers te houden. Een andere mogelijke boosdoener is histamine, een ingrediënt dat vaker voorkomt in rode wijn in vergelijking met andere alcoholische dranken. Histamine kan de bloedvaten in het lichaam verwijden, wat dan weer hoofdpijn tot gevolg kan hebben.

De eerste oorzaak, quercetine, wordt aangetroffen in veel verschillende groenten en fruit en is zelfs verkrijgbaar als gezondheidssupplement vanwege de gunstige ontstekingsremmende eigenschappen. Het lijkt op zichzelf geen hoofdpijn te veroorzaken, maar dus wel in combinatie met alcohol. Oppassen dus!