Hoe kan jij je hoofd leegmaken?

Na een lange, vermoeiende dag kom je eindelijk thuis. Misschien maak je gelijk even wat te eten en eet je dat aan de keukentafel of op de bank op. Je wilt je rust pakken, maar het lukt gewoon niet. Alles wat de hele dag op kantoor/in het bedrijf rond ging, spookt nog steeds door je hoofd. Een relaxed avondje op de bank kan je dus wel vergeten, maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet.

Wat je kan doen is mediteren. En ja… veel van jullie haken nu waarschijnlijk al af, want “mediteren is dom”, maar probeer het eerst eens. Als je op de juiste manier mediteert, kan het heel veel effect hebben op je mentale gezondheid.

Hoe kan je beginnen met mediteren?

Ben jij over de streep en wil je door middel van mediteren je hoofd leegmaken? Dan hebben we een paar tips die je kunnen helpen. Zo is het handig om van mediteren een gewoonte te maken. Je zou mediteren moeten zien zoals sporten of tandenpoetsen. Je moet proberen je dag zo in te plannen dat je niet snel kan zeggen: ‘ik sla het een keer over vandaag’. Mediteren hoeft ook echt geen sessie van twee uur te zijn, tien minuten op een dag maken al een wereld van verschil.

hoe kan je mediteren hoofd leegmaken

Neem die tien minuten dan ook wel écht de tijd. Mensen zijn geneigd hun ”moetjes” af te raffelen. Meditatie is juist bedoeld om rust op te zoeken, dus neem er de tijd voor.

Mediteren heeft best veel invloed op je leven. Je zorgt er namelijk ook voor dat je anders gaat kijken naar situaties. Dina Kaplan, een mindfulness expert, vertelt: “Het zorgt ook voor een pauze tussen wat er overdag met je gebeurt en hoe je ervoor kiest om erop te reageren. Zo begin je mindful te worden, zowel op het werk als in je privéleven – dat merkt iedereen om je heen.”

Meditatie is niet de enige manier om je hoofd leeg te maken. Lees dan onze tips tegen stress.