Onderzoek

Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Current Biology, blijkt dat honden (net als mensen) gebeurtenissen kunnen herinneren. Zelfs wanneer deze gebeurtenissen op het moment zelf niet relevant of zinvol waren. De onderzoekers concluderen dat honden over een “episodisch geheugen” beschikken en zijn hierdoor in staat om bepaalde herinneringen op te roepen. Dit is volgens de onderzoekers een mogelijk teken van zelfbewustzijn bij honden.

Om vast te stellen dat honden over een soort gelijkmatige episodische geheugen beschikt, heeft Claudia Fugazza van het MTA-ELTE Comparative Ethology Research group in Boedapest een testmethode gebruikt dat ‘Do as I Do’ heet. Bij deze truc werden 17 honden getraind om specifieke handelingen van een persoon na te doen. Voorbeeld: wanneer een eigenaar zijn hand op tafel plaats en “Do it!” roept, zou de hond dat ook doen.

hond

Echter was enkel dit onderzoek niet voldoende om aan te kunnen tonen dat honden een episodisch geheugen hebben. De onderzoekers moesten aan tonen dat honden in staat waren om gebeurtenissen te herinneren waarvan zij dat niet zouden verwachten.

Om dit te kunnen onderzoeken, werd er aan de “Do as I Do” testmethode een tweede stuk toegevoegd. De honden werden getraind om te gaan liggen nadat hun baas een bepaalde actie uitvoerde, ongeacht wat het precies was. Dus als het baasje op een tafel stond, dan ging de hond stil op de grond liggen. Maar soms werd er uit het niets “Do it!” geroepen om de hond te verrassen en de hond voerde, een aantal seconden later, de actie uit.

Het resultaat

Uit het onderzoek blijkt dat honden zeker in staat zijn om te herinneren wat een persoon op een bepaald moment deed, ondanks dat er geen reden voor de honden was om het te onthouden. Dit betekent dat zij gebruik moeten van hun korte termijn geheugen voor de juiste informatie.

Met andere woorden: de honden deden een beroep op hun episodische geheugen. De onderzoekers voerden de test op verschillende momenten uit en hieruit bleek dat de hond in staat is om zich dingen te herinneren, zelfs na langere intervallen van een paar uur.

Conclusie

Volgens Fugazza is dit onderzoek een succes. De gebruikte testmethode kan volgens haar ook toegepast worden op een breed scala aan diersoorten. Wetenschappers krijgen hierdoor beter inzicht in de denkwijze van dieren.

Geen hond? Misschien moet je er een nemen, want het hebben van een hond is een van de 8 manieren om jouw aantrekkingskracht te vergroten. Tenzij je allergisch bent of wanneer je vriendin doodsbang is voor honden.