Het kiezen van een nieuwe zorgverzekering voor 2024

Als de zorgtoeslag ergens van invloed op kan zijn, is het wel op het kiezen van een eventuele nieuwe zorgverzekering. De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke bijdrage, daarbij zijn er twee categorieën. Als alleenstaande kun je aanspraak maken op de toeslag als je in 2024 een toetsingsinkomen hebt van maximaal 37.469 euro. Voor samenwonenden is dit iets anders en geldt een gezamenlijk toetsingsinkomen van maximaal 47.368 euro komend jaar.

De hoogte is extra interessant, omdat de bedragen van de zorgtoeslag in 2024 lager zijn dan in 2023, terwijl de premies voor de basisverzekering van de zorg wel fors stijgen.

Weet waar je recht op hebt als student of stel

Vergelijkingssite Poliswijzer.nl heeft op basis van een aantal profielen voor studenten, stellen die alleen leven van een AOW-uitkering en mensen met een restitutiepolis voor vrije zorgkeuze uitgerekend dat de zorglasten fors kunnen stijgen. Dit allemaal als gevolg van de combinatie van hogere premies voor de zorgverzekering en een lagere toeslag. Het is daarom belangrijk om, als je recht hebt op toeslag, te weten wat de maandbedragen zijn in 2024. Zeker als je wellicht op zoek bent naar een nieuwe zorgverzekering.

Zorgtoeslag en zorgverzekering in 2024: de bedragen

In de tabellen hieronder vind je respectievelijk de bedragen voor de zorgtoeslag van alleenstaanden en samenwonenden. Daarbij zijn de maandbedragen voor 2024 en 2023 naast elkaar gezet, om zo makkelijker te kunnen vergelijken.

De volledige gegevens zie je in de tabel die geldt voor alleenstaanden. Je ziet dat de maximale zorgtoeslag in 2024 123 euro per maand is, mits het toetsingsinkomen niet meer is dan 26.500 euro op jaarbasis. Als je toetsingsinkomen meer is dan 37.469 op jaarbasis, verdien je ‘te veel’ en krijg je helemaal geen zorgtoeslag.

Om maar even te vergelijken, bij een inkomen van 26.500 euro krijg je dit jaar (2023) nog 138 euro per maand zorgtoeslag. Dat is dus vanaf volgend jaar 15 euro per maand minder.

Niet alleen de alleenstaanden gaan minder krijgen, ook voor koppels geldt dat de bedragen voor de zorgtoeslag komend jaar lager uitvallen. Dat is te zien in de tabel die geldt voor iedereen met een toeslagpartner, waar wederom een vergelijking tussen 2024 en 2023 wordt gemaakt.

Komend jaar is de zorgtoeslag maximaal 236 euro, maar wel alleen als het gezamenlijke toetsingsinkomen niet meer is dan 26.500 euro. Bij een vergelijkbaar inkomen krijgt een stel dit jaar nog 248 euro.

Ook als koppel kun je te veel verdienen, als je toetsingsinkomen meer is dan 47.368 op jaarbasis krijg je helemaal geen zorgtoeslag.