Waarom geven ouders zakgeld?

Volgens het Nibud geven zo’n 80% van de ouders zakgeld aan hun kinderen, maar waarom zou je als ouder zomaar geld geven op deze wijze? Ouders hebben verschillende redenen om zakgeld te geven. Allereerst helpt het kinderen zelfstandig te worden in het omgaan met geld. Door een vast bedrag zakgeld te krijgen, leren ze keuzes maken en begrijpen ze de waarde van geld wat beter.

Zakgeld draagt bij aan het besef dat geld niet onbeperkt is en dat ze er verstandig mee moeten omgaan. Ouders kunnen door zakgeld met hun kinderen te bespreken, praten over sparen en ook doelen stellen waar je het geld aan uit zou kunnen geven. Ook gebruiken ouders zakgeld als beloning, bijvoorbeeld voor het doen van klusjes of goede cijfers op school.

hoeveel zakgeld kleedgeld aan kinderen gemiddelde bedragen

Gemiddelde bedragen van zakgeld (en kleedgeld) per leeftijd

Als je ouder wordt, is het logisch dat je wat meer zakgeld krijgt. Volgens het Nibud krijgen kinderen vanaf 6 jaar te maken met cijfers en tellen. Het Nibud raadt dat aan als het moment is om te beginnen met zakgeld.

Het bedrag aan zakgeld loopt dus op naarmate kinderen ouder worden. Voor jongere kinderen, tussen 6 en 9 jaar oud, varieert het zakgeld normaal gesproken tussen de 1,20 en 2,90 euro per week. Als kinderen tussen 9 en 12 jaar oud zijn, ligt het bedrag normaliter tussen de 2,30 en 4,70 euro per week.

Wanneer kinderen de middelbare school bereiken, dan verandert ook vaak de frequentie van de betaling van zakgeld. Het is dan normaler om zakgeld per maand te geven in plaats van een wekelijks bedrag. Dit komt vaak omdat zakgeld vanaf dat moment ook gepaard gaat met zogeheten kleedgeld, een bedrag waarvoor kinderen zelf ook kleding kunnen kopen. Aangezien deze bedragen wat hoger zijn, ontwikkelen kinderen des te meer financiële zelfstandigheid. Het bedrag aan kleedgeld ligt gemiddeld rond 50 euro per maand. Voor tieners tussen 13 en 16 jaar oud kan het zakgeld tussen de 20 en 25 euro per maand liggen. Als ze tussen 16 en 18 jaar oud zijn, kan het zakgeld verschillen van 20 tot 26 euro per maand.

Het idee is dat ouders rekening houden met de leeftijd van hun kinderen en hun een passend bedrag te geven. Zo leren kinderen op een jonge leeftijd goed om te gaan met hun zakgeld.