Wat verdient een Nederlandse amateurvoetballer gemiddeld per maand?

Laten we beginnen met de gemiddelde amateurvoetballer de hoogste amateurcompetitie: de Tweede Divisie. Hier kunnen spelers rekenen op een salaris tussen de € 800 en € 1.500 bruto per maand. Dit bedrag kan zelfs oplopen tot € 2.000 à € 5.000 per maand voor de betere spelers met meer invloed binnen het team. Een behoorlijke bijverdienste voor iemand die het voetbal niet als hoofdbaan heeft!

Zak je een niveau lager naar de derde en vierde divisie, dan ligt het gemiddelde salaris ergens tussen de € 500 en € 1.000 per maand. Let wel, dit geldt niet voor alle clubs binnen deze divisies. Hoe lager je speelt, hoe minder je doorgaans verdient.

Extra’s: tekengeld en premies bijvoorbeeld

Naast het reguliere salaris komt er vaak nog een extraatje bij in de vorm van tekengeld. Clubs geven spelers een eenmalige vergoeding bij het ondertekenen van een contract. Dit bedrag kan flink oplopen, soms tot duizenden euro’s. En het blijft niet altijd bij geld: vakanties of andere cadeaus in natura zijn ook populaire opties.

Maar hoe zit het met premies? Veel clubs, vooral in de lagere divisies, werken met gezamenlijke premies. Bij een overwinning wordt er een bedrag in een pot gestopt. Aan het eind van het seizoen kan dit potje dan gebruikt worden voor een gezamenlijke activiteit. In de hogere divisies is het betalen van spelers meer gebruikelijk, aangezien de meeste spelers hier onder contract staan.

Hoe werkt het in de praktijk?

Hoewel het bovenstaande een aardig beeld schetst, is het belangrijk om te weten dat niet alle amateurclubs spelers betalen. Vooral in de lagere klasses komt dit nauwelijks voor. Het idee van een vast salaris voor amateurvoetballers is dus iets waar je niet blindelings op moet vertrouwen als je denkt dat je het ook ó zo gemakkelijk beter kan tijdens het kijken dit EK. Clubs met meer middelen en ambities zullen eerder geneigd zijn om hun spelers een vergoeding te geven.

Als amateurvoetballer in Nederland kun je dus zeker wat bijverdienen, mits je bij de juiste club speelt en in de juiste competitie actief bent. Of je nu voor het geld, de passie of de ervaring speelt, het blijft altijd mooi meegenomen als je je hobby kunt combineren met een leuke bijverdienste. En wie weet, misschien schop jij het nog wel verder dan de amateurvelden!