Hoeveel suiker per dag is gezond?

Ondanks dat je lichaam suikers nodig heeft voor energie, kan een teveel aan suiker snel problematisch worden. Daarom is het essentieel om te weten hoeveel suiker per dag gezond is.

Je lichaam mag dan suiker nodig hebben, maar een teveel heb je zo binnen. De WHO adviseert dat ongeveer 10 procent van je dagelijkse calorieën uit vrije suikers mag bestaan. Dit zijn toegevoegde suikers zoals die in siropen en frisdranken. Voor vrouwen betekent dit ongeveer 50 gram per dag en voor mannen ongeveer 60 gram per dag. Dit komt overeen met ongeveer 12,5 tot 15 suikerklontjes.

Daarnaast zijn er de natuurlijke suikers in fruit en andere onbewerkte voedingsmiddelen. Het Voedingscentrum raadt aan om in totaal niet meer dan 90 gram van alle suiker per dag binnen te krijgen, inclusief zowel vrije als natuurlijke suikers.

suiker

Hoewel suiker uit fruit (fructose) hetzelfde verwerkt wordt door je lichaam als toegevoegde suikers, biedt fruit ook veel andere voordelen zoals vezels, vitamines en mineralen. Het Diabetesfonds raadt aan om ongeveer 25 gram suiker per dag uit fruit te halen, terwijl je onbeperkt van groenten mag eten.

Wat zijn de gevolgen van het eten van te veel suiker?

Een overmatige consumptie van suiker kan op korte termijn leiden tot concentratieproblemen en stemmingswisselingen door schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Op de lange termijn kan een dieet met veel suiker leiden tot ontstekingen, gewichtstoename en een verhoogde kans op chronische ziektes zoals hartaandoeningen en diabetes.

Als je wilt afvallen, is het verstandig om je suikerinname drastisch te verminderen. Dit betekent niet alleen minder calorieën, maar vooral minder vrije suikers. Vermijd snoep, koek, chips, ijs en frisdranken en kies voor gezonde, natuurlijke voeding. Suikervrije diëten zijn de sleutel tot gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Pas op voor die verraderlijke suikers

Suiker is een stille killer die overal in verborgen zit. Hoewel volledig suikervrij eten bijna onmogelijk is, helpt het om bewust met je suikerinname om te gaan en bewerkte producten zoveel mogelijk te vermijden. Omarm eerder dan toch maar natuurlijke suikers uit whole foods zoals fruit en groenten.