Van welk spaarbedrag moet je belasting betalen?

Het goede nieuws: niet elk eurootje dat je opzij zet wordt belast. Er is namelijk een magische grens, de heffingsvrije grens. In 2024 ligt die grens op € 57.000 voor singles. Heb je een partner in crime, oftewel een fiscaal partner, dan is jullie gezamenlijke grens van spaargeld € 114.000.

Zolang je onder die bedragen blijft, kun je lekker blijven sparen zonder dat de Belastingdienst zich ermee bemoeit. Maar spaar je meer, dan gaan ze wel wat meepakken.

Hoeveel moet je neerleggen?

Klinkt oneerlijk? Dat is het soms ook. Zodra je boven de heffingsvrije grens komt, betaal je belasting. Hoeveel dat is? Dat ligt eraan. Voor gewoon spaargeld en contanten is het tarief een milde 0,92 procent. Heb je daarnaast nog wat beleggingen of andere waardevolle zaken, dan stijgt dat percentage naar een pittige 6,17 procent. Houd dus in de gaten waar je geld zit.

Wat is een fiscaal partner?

Een fiscaal partner hebben kan een slimme zet zijn. Maar wat betekent het eigenlijk? In eenvoudige termen: fiscale partners doen samen belastingaangifte en kunnen hun inkomsten en aftrekposten verdelen.

Dit kan financieel voordelig uitpakken. Je wordt als fiscale partners beschouwd als: jullie getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben, jullie samen een kind en wonen op hetzelfde adres, jullie samen een huis hebben gekocht en daar wonen, jullie bij een pensioenfonds aangemeld staan als partners.

Het mooie hiervan is dat jullie dan samen de heffingsvrije grens van € 114.000 kunnen benutten. Dus als jij € 80.000 heb gespaard en je partner € 34.000, dan blijft alles gewoon belastingvrij.

Slim sparen

Nu je weet hoe het allemaal werkt, kun je slim sparen. Blijf onder de heffingsvrije grens om belasting te vermijden of plan slim als je eroverheen gaat. Zo. zorg je ervoor dat je het meeste uit je spaargeld haalt zonder onnodige kosten.

Dus, of je nu spaart voor die dikke vakantie, een nieuw apparaat, of wat anders dat je nodig hebt, weet hoe je belastingvrij kunt sparen. Hou de grenzen in je achterhoofd en spaar zonder zorgen. Als je een fiscaal partner hebt, benut dan de voordelen daarvan. Op deze manier kun je met een gerust hart je financiële doelen bereiken.