Gemiddeld spaargeld van een Nederlands gezin

Het gemiddelde spaargeld van een Nederlands gezin bedraagt zo’n 40.000 tot 45.000 euro. Natuurlijk is dit met een korreltje zout te nemen, omdat er flinke uitschieters én een groot aantal mensen erg onder het gemiddelde zit. Deze cijfers komen van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Slechts een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft bijvoorbeeld meer dan 39.000 euro spaargeld. De helft van de huishoudens heeft maar net iets meer dan 10.000 euro spaargeld, zo’n 11.000 tot 12.000 euro. Een kwart van de gezinnen zit onder de 3.000 euro spaargeld.

Dit spaart een Nederlands gezin per maand

Ongeveer 60 procent van de Nederlanders spaart maar met regelmaat. Dit is apart, want onregelmatig sparen zorgt er voor dat je uiteindelijk minder spaart. Dit betekent dat 40 procent van de Nederlanders alleen maar geld overmaakt naar de spaarrekening wanneer er geld over is op de betaalrekening. Er wordt gemiddeld negen procent van het salaris gespaard. Dit wordt vooral gedaan door de gezinnen met een gemiddeld inkomen van meer dan 3.000 euro per maand en met een koopwoning.

hoeveel spaargeld Nederlanders

Dit houdt dus in dat bij een salaris van 3.000 euro, je zo’n 270 euro per maand spaart. Bij een inkomen van 2.000 euro is dit zo’n 180 euro, en bij 4.000 euro zo’n 360 euro. Gemiddeld 56,75 euro per maand wordt gespaard voor de kinderen.

Hoeveel spaargeld heb je gemiddeld nodig?

Als buffer heeft een gezin met twee kinderen gemiddeld zo’n 5.000 euro spaargeld nodig. Hiermee kun je onkosten opvangen, zoals een defect aan de auto of het kopen van een nieuwe wasmachine.

Hoe spaar je meer?

Zoals eerder gezegd, is het belangrijk om met regelmaat te sparen. Spreek met jezelf een percentage van je inkomsten af dat je zelf niet gebruikt. De negen procent is een goed idee om aan te houden. Zet hiervoor een vast moment in je agenda, zodat je elke maand iets spaart.