Een (dure) droom voor velen

Wanneer je op wereldreis gaat bezoek je meerdere landen op meerdere continenten. Je kan ervoor kiezen om dit alleen te doen of samen met een reispartner of meerdere reispartners. Een wereldreis kan zowel kort als lang van duur zijn, dat ligt geheel aan jezelf. Zo kiezen sommige mensen ervoor om een half jaar te gaan reizen, terwijl andere mensen minstens een jaar wegblijven. Hoe langer je reist, hoe meer landen je (waarschijnlijk) bezoekt en hoe meer je geld je uiteraard kwijt bent. Over het algemeen lukt het voor veel mensen niet om elk werelddeel te bezoeken tijdens hun wereldreis.

 

Een half jaar kost je al gauw € 10.000

Hoeveel een wereldreis gemiddeld kost is natuurlijk geheel afhankelijk van hoelang je op reis gaat en welke landen je gaat bezoeken. Zo zal je namelijk goedkoper uit zijn als je ervoor kiest om drie maanden te reizen. Reistickets zijn vaak goedkoper en je hebt meer geld over om in het land van bestemming uit te geven. Een voordeel van langer op wereldreis gaan, zoals een jaar, is dat je veel verschillende reisroutes kan plannen en ook langer in een bepaald land kan blijven. Ook is het financieel een stuk aantrekkelijker om een jaar te reizen als je van plan bent om dure landen als Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Australië en sommige landen in Zuid-Amerika te bezoeken. Zo zal de grootste uitgave, wat de vlucht naar de landen zelf is, uiteindelijk al gedaan zijn en heb je enkel nog geld nodig om in de landen zelf te besteden. Daarom is het niet aan te raden om slechts voor drie maanden reizen te kiezen als je deze duurdere landen wil bezoeken. Maar goed, hoeveel kost een wereldreis dan gemiddeld?

hoe duur is een wereldreis gemiddeld kosten

Voor een half jaar reizen moet je gemiddeld rekenen op een bedrag van € 10.000 en voor een heel jaar reizen op een bedrag tussen de € 15.000 en € 25.000. Dit ligt er natuurlijk dan ook aan welke landen je bezoekt en of je budget wil reizen of juist wil genieten van luxe reizen.

Hoeveel je ongeveer per maand kwijt zal zijn per continent? Voor Azië zal dit tussen de € 620 en € 1705 zijn. Voor Afrika zal dit bedrag tussen de € 930 en € 1395 liggen. Voor Midden-Amerika tussen de € 775 en € 1395, voor Noord-Amerika tussen de € 1085 en € 1705, voor Zuid-Amerika tussen de € 620 en € 1240 en voor Oceanië tussen de € 1240 en € 2325. Hoeveel geld je uiteindelijk kwijt bent hangt dus sterk af van welk werelddeel en welke landen je gaat bezoeken.

Hou rekening met kosten vooraf

Naast de kosten voor het reizen zelf, zijn er ook een aantal kosten vooraf waarbij je rekening dient te houden. Denk hierbij aan kosten als een reisverzekering, Visa’s, inentingen en eventueel een internationaal rijbewijs. Voor een reisverzekering ben je ongeveer € 290,91 per jaar kwijt. De kosten voor Visa’s verschillen tot € 5 voor Canada tot bijvoorbeeld € 125 voor China. Inentingen kosten afhankelijk van waar je naartoe gaat ongeveer € 150 en de kosten voor een internationaal rijbewijs zijn voor ANWB-leden € 17,95 en voor niet-leden € 18,95.

Kortom, het ligt geheel aan de duur van je reis en de landen die je wil bezoeken. Daarom is het altijd raadzaam om naast eigen onderzoek ook de kosten te bespreken met eventuele reisbureaus die gespecialiseerd zijn in wereldreizen.