Hoeveel Nederlanders zijn er in het bezit van een e-bike?

In 2022 waren er in totaal 5,5 miljoen Nederlanders in het bezit van een e-bike. Dit blijkt uit de meest recente e-bike Monitor. Dit is een jaarlijks onderzoek van het marktonderzoeksbedrijf Multiscope naar elektrische fietsen en andere lichte elektrische voertuigen. Aangezien er ook steeds meer jongeren onder de 18 in het bezit zijn van een e-bike, ligt het werkelijke aantal nog wat hoger. Meer dan 5,5 miljoen Nederlanders in 2022 zijn in het bezit van een e-bike, dat is een flinke stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen waren het er namelijk nog 4,6 miljoen. Brancheorganisatie RAI en e-bikefabrikanten verklaarden dat de hoge brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne een grote invloed hadden op de verkoop van elektrische fietsen. E-bikes werden hierdoor bij de mensen interessant als vervanger van de auto voor kortere afstanden. Maar hoeveel kost het opladen van een e-bike eigenlijk?

hoeveel kost e-bike opladen

Hoeveel kost het opladen van een e-bike?

Het gebruik maken van een e-bike is dus zeker een goedkoper alternatief voor de auto, maar hoeveel kost het opladen van zo’n e-bike nu eigenlijk? Een e-bike brengt natuurlijk wel wat elektriciteitskosten met zich mee en net als bij je laptop of mobiele telefoon moet je de fietsaccu regelmatig opladen. Hoeveel je hier per maand aan kwijt bent hangt sterk af van hoe vaak en hoe lang je de batterij oplaadt. Gemiddeld liggen de kosten voor het opladen van een e-bike tussen de 5 en 25 eurocent per oplaadbeurt. Hoeveel je hier precies aan kwijt bent hangt wel sterk af van je elektriciteitsleverancier en de huidige elektriciteitsprijs. Daarnaast speelt de capaciteit van de accu van de elektrische fiets ook een grote rol. De actieradius van de gemiddelde accu van een e-bike kan variëren tussen de 300 Wh en 500 Wh. Hoe groter de capaciteit van de accu, hoe meer elektriciteit nodig is om de accu weer volledig op te laten. Gemiddeld betaal je in 2023 ongeveer 25 eurocent per kWh, gebaseerd op als je een uur lang 1000 watt verbruikt.

Stel dat je een e-bike hebt met een accu van 400 Wh en het rendement van de acculader is 80 procent, dan zou je 400 Wh / 0.8 = 500 Wh nodig hebben om de accu volledig op te kunnen laden. Bij een prijs van 25 eurocent per kWh zou dat neerkomen op 12,5 cent. Als tip om de kosten te verlagen is het handig om je e-bike regelmatig op te laden voordat de accu helemaal leeg is. Dit kan helpen om de levensduur van de accu te verlengen en de kosten op de lange termijn te verminderen.

Wil jij graag een e-bike aanschaffen? Check dan hier wat de beste e-bike van 2023 is.