De te ontvangen bedragen per kind in Nederland in 2023

De kinderbijslag wordt toegekend als de tegemoetkoming voor de onderhoudskosten van een kind en wordt ieder kwartaal gestort. 3 juli 2023 is dat ook weer zover en dat is iets wat voor veel ouders toch wel weer even fijn is met de hoge kosten de laatste tijd. Maar hoeveel kinderbijslag krijg je in Nederland eigenlijk per kind? Dat is afhankelijk van de leeftijd. Zo krijg je voor een kind van o tot en met 5 jaar 269,76 euro per kwartaal, voor een kind van 6 tot 11 jaar 327,56 euro per kwartaal en wordt er voor een kind van 12 tot en met 17 jaar 385,37 euro uitgekeerd.

Verder zijn er ook verschillende andere regels met betrekking tot de kinderbijslag. Mochten er namelijk uitzonderlijk hoge kosten zijn voor een kind, dan zou je in Nederland ook een dubbele kinderbijslag kunnen krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een kind vanwege een opleiding of ziekte niet thuis woont of als een kind intensieve zorg thuis nodig heeft.

Daarnaast kun je in sommige gevallen ook buiten Nederland recht hebben op kinderbijslag. Hierbij is het belangrijk dat je verzekerd bent voor de kinderbijslag en dat je ben je eigenlijk vaak als je in Nederland woont of werkt. Om hier recht op te hebben is het belangrijk dat het woonland van het kind een EU-land of een verdragsland is.

Een van de laagste kinderbijslagen van Europa

Ondanks deze bedragen die iedere drie maanden krijgen en verschillende regels, heeft Nederland een van de laagste kinderbijslagen van Europa. Dit komt omdat het bij veel andere landen anders is opgebouwd dan in ons eigen land.  Zo krijg je in Duitsland wel vier keer mee kinderbijslag dan in Nederland. Echter moet het verschil er wezen. Zo krijg je in Spanje weer minder kinderbijslag. Al met al is de kinderbijslag per kind altijd een fijne bijkomstigheid, iedere drie maanden.