Huurverhogingen in de afgelopen jaren
Voordat we in de huurstijging in 2024 gaan duiken, nemen we eerst het verloop van de huurverhogingen onder de loep. Sinds 1 mei 2021 is er in Nederland een maximale huurverhoging ingesteld. Tot 1 juli 2022 ging de huur voor een sociale huurwoning niet omhoog, maar na deze datum hebben sociale huurwoningen geen uitzonderingspositie meer. Vanaf 1 juli 2022 gold de regel dat verhuurders de huur mochten verhogen met maximaal 2,3 procent als de (kale) huur 300 euro of meer per maand is en maximaal 25 euro als de (kale) huur lager is dan 300 euro per maand.
Een jaar later ging deze regel op de schop: Vanaf 1 juli 2023 mogen verhuurders de huur verhogen met maximaal 3,1 procent als de (kale) huur 300 euro of meer per maand is. Net zoals in 2022 is de huurstijging maximaal 25 euro als de (kale) huur lager is dan 300 euro per maand.
Voor huurders van een sociale huurwoning met een hoger inkomen kan een huurstijging hoger uitvallen. Huur je een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement, studio, bungalow) en heb je een hoger middeninkomen of een hoog inkomen? Dan mag je verhuurder meer huurverhoging voorstellen. Deze hoogte hangt af van je inkomen. Daarnaast kunnen ook huishoudens waar 1 of meer personen AOW ontvangen een hogere huurverhoging krijgen.
Huurstijging in 2024
Demissionair woonminister Hugo de Jonge heeft onlangs aangegeven dat er een grote kans is er in 2024 een huurstijging aan zit te komen. Voor huurders van een sociale huurwoning stijgt de huur naar verwachting met een kleine 6 procent. Huurders in de vrije sector zullen in 2024 rekening moeten houden met een huurstijging van 5 procent. Wonen wordt dus voor veel Nederlanders een stuk duurder.
Om ervoor te zorgen dat huurders de maandelijkse kosten kunnen ophoesten, stijgt de huurtoeslag in 2024 met een bedrag tussen de 30 en 50 euro. Deze verhoging geldt voor zo’n 1,5 miljoen huurders in Nederland. Deze cijfers nog niet definitief. De definitieve cijfers worden namelijk in december 2023 vastgesteld.
De huurstijging in 2024 zal bepaald worden op basis van loonstijgingen, inflatie en de consumentenprijsindex (CPI). Later dit jaar zullen de cijfers dus definitief vastgesteld worden door het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Zelf uitrekenen of jouw huisbaas zich aan de regels houdt? Via deze site kun je de maximale huurprijs van een sociale huurwoning, kamer, woonwagen of woonwagenstandplaats zelf berekenen.