Vapen is anno 2023 een zeer populair alternatief

Waar vroeger hordes jongeren in de pauze van school of werk massaal hun pakje Marlboro tevoorschijn toverden, is er de afgelopen periode een flink kantelpunt ontstaan. Het vapen is aan een opmars bezig. Een e-sigaret/vape is een toestelletje met een batterij waarmee je een damp kunt produceren om te inhaleren. Er wordt vaak gedacht dat dat beter is dan roken gezien je geen teer, koolmonoxide of ammoniak inhaleert. In zekere zin is vapen ook wel beter dan roken, alleen over de hoeveelheid stoffen – en welke precies – in een vape zitten heerst nog veel onduidelijkheid. Daarnaast is het risico op ernstige longziekten nog altijd niet nihil. Bovendien is vapen, net zoals bij gewone sigaretten, erg slecht voor je gebit.

Vapen geldt dan wel weer als goede opstap om volledig te stoppen met roken. Je hebt niet meer al die schadelijke stoffen, maar enkel de nicotine. Bovendien scheelt het behoorlijk in prijs of je vapet, of echte sigaretten rookt.

hoeveel goedkoper is vapen dan roken gemiddeld

Hoeveel goedkoper is vapen dan roken?

Sigaretten worden steeds duurder. vaak zo’n € 8- tot € 10 per pakje – afhankelijk van de grootte en hoeveelheid. Dat komt mede door het feit omdat de overheid de accijns blijft verhogen, in een verwoede poging het roken van mensen te verminderen.

Voor veel mensen is dat een goede reden om over te stappen op de vape. En dat is goed gedacht, want een pakje sigaretten per dag roken kost ongeveer € 3000 per jaar. Vapen kost ongeveer twee à drie keer minder.

Gemiddeld kan je namelijk 500 hijsjes nemen van één vape. Gebruik je 90 ml e-liquid per maand (kan je vergelijken met zo’n 20 sigaretten per dag) dan zal je dit op maandbasis tussen de €23 en €45 per maand kosten. In totaal zal vapen je op jaarbasis zo’n €2.600 euro kunnen schelen!